Спорт

Мовчазний боєць

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Двадцятирічна прикарпатська спортсменка – Світлана Куделя виборола друге місце на чемпіонаті світу в Новій Зеландії. Дівчина отримала право виступати на Паралімпійських іграх з легкої атлетики у категорії з вадами інтелекту. Також з вересня Світлана буде отримувати президентську стипендію у розмірі 9 тис. грн.

Світлана Куделя народилась у Миколаєві, рано осиротіла, жила та навчалась в інтернаті. У дівчини є певні проблеми зі здоров’ям. Зовні – красива, здорова. Але Світлані дуже важко спілкуватися, дівчина замкнута та малослівна, у навчанні їй треба просто трохи більше часу, ніж іншим. Якось більш-менш відкритись їй допомагає спорт. Каже, що з шостого класу почала бігала, грати в баскетбол, потім брала участь у різних змаганнях. І це їй дуже подобалося та легко давалось.

Проте, високих спортивних результатів Світлана почала досягати лише минулого року. Саме тоді вона поступила до Івано-Франківського коледжу фізичного виховання.

«Спершу штовхала ядро на 11 м 30 см, – розповідає тренер Світлани Михайло Візітіу. – На сьогодні її результати – 12, 62 м. Більше півтора метра за рік – це дуже багато. Взагалі, метання ядра – дуже специфічний вид спорту, тому що на якомусь етапі результати зупиняються. Це технічний вид спорту. Зараз Світлана лише трохи отримала певних навиків, тому в нас є перспектива».

До речі, на сьогодні Світлана Куделя посідає друге місце у світі з метання ядра. Цю перемогу вона виборола у лютому на чемпіонаті світу в Новій Зеландії. Перше місце посіла полячка – 14 м. Результат Світлани – 11, 95. Третє місце – 10 м. Загалом рекорд світу – 14, 5 м.

Крім цього, спортсменка виборола ліцензію на право виступати на Паралімпійських іграх, які пройдуть наступного року в Лондоні.

«Якщо взяти здорових спортсменів, то на сьогодні ще ніхто не має ліцензії на Олімпіаду, – говорить тренер. – Ця ліцензія не є особистою, тобто Світлана виборола право виступати для української команди. Туди може потрапити і хтось інший. Враховуються різні нюанси, наприклад, травми. А можливо, буде спортсменка, яка покаже кращі результати. Тому перед Олімпіадою буде відбір у Києві чи в Євпаторії. Якщо Світлана там себе добре покаже – участь їй гарантована».

За великі досягнення у спорті Світлана Куделя з вересня має отримувати президентську стипендію – 9 тис. грн. Дійсна вона лише півроку.

Зараз дівчина готується до ІІІ Глобальних ігор, які пройдуть 30 вересня в Мілані (Італія). Це також своєрідний чемпіонат світу, де спортсмени з вадами інтелекту можуть заробити право на участь у Паралімпійських іграх. Для Куделі перемога на цих змаганнях продовжить президентську стипендію – на рік.

«В Італії Світлана змагатиметься у трьох видах: метання ядра, диска та стрибки у висоту, – розповідає Михайло Візітіу. – Вона у доброму фізичному стані й готова до Глобальних ігор. Особисто я бачу її як хорошу багатоборку. Одного разу на чемпіонаті Європи у багатоборстві вона виборола четверте місце. Також їздила на змагання до Чехії, Угор­щини, Італії та Іспанії. Це дуже допомагає, бо вона тепер добре обізнана у психологічному плані, а це важливо для перемоги. От, є таке, що спортсмен може ціле життя тренуватися, показувати добрі результати, але боятися виступати. А Світлана – боєць».

Тож залишається лише одне – побажати Світлані Куделі перемоги.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.