Спорт

Машини й закони

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Що змінилося в автомобільному законодавстві УкраїниОстаннім часом Верховна Рада приймає закон за законом. Депутати не обійшли увагою й українських водіїв – відмінили кілька авто-податків, змінили відсотки акцизів і зборів тощо. На підході нові сюрпризи.

Верховна Рада 8 квітня відмінила утилізаційний збір. Закон чекає підпису президента

Акцизи лізуть вгору

Першим і головним ударом по водіях був законопроект № 4576 «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Цей документ удвічі збільшив акцизний збір на нові авто й мотоцикли. Зміни серйозно відіб’ються на ціні іномарок з великими об’ємами двигунів. Для машини з агрегатом 3-4 літри ціна виросте на 3-4 тис. євро, а для іномарок середнього класу – на 200-300 євро.

Через кілька днів Рада прийняла ще один закон, яким підвищила ставку акцизного збору на машини з дизельним двигуном об’ємом 2,5 літра і більше. Ставка виросла з 1,09 євро до 2,18 євро за 1 куб. см.

Податок на кузови з-за кордону збільшили на 110 євро

Автомобілі української зборки, на щастя, акцизом не обкладаються, однак, ціна частини з них теж виросте. Мова про крупновузлову зборку – на 110 євро збільшився податок на кузови, які завозять автовиробники.

Утилізаційний збір у минулому

Аби водіям було не так гірко, депутати прийняли один із найбажаніших законопроектів – № 4238, який зареєстрували ще 24 лютого. Він чекав своєї черги півтора місяці – до 8 квітня, коли його прийняли за основу. Станом на 15 квітня він чекав на підпис президента.

Цей закон відмінив утилізаційний збір та акциз з переобладнання транспортного засобу. Нагадаємо, утилізаційний збір ввели у вересні минулого року, залежно від об’єму двигуна держава забирала з одного нового авто суму в межах 4,73-30,2 тис. грн., з уживаних – 9,46-60,5 тис. грн. Акциз на переобладнання також був болючим питанням, бо закривав чи не єдину шпаринку, якою користалися чимало українців – ввозили в країну вантажні мікроавтобуси, переобладнували їх у пасажирські й таким чином оминали мито за ввезення легковика.

У цьому всьому є цікавий момент. Акциз не підняли для б / в машин. Враховуючи відміну утилізаційного збору, фахівці очікують відновлення потоку вживаних іномарок з-за кордону. З іншого боку, не забуваємо, як сьогодні лихоманить гривню. Якщо так продовжуватиметься і надалі, нічого доброго водіям це не обіцяє.

Нові сюрпризи

Електрокари можуть подешевшати. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає нульове ввізне мито для машин з електричними моторами. Автори документа обґрунтовують його європейським досвідом стимулювання популярності екологічно чистого транспорту.

Нардепи хочуть спростити життя власникам нерозмитнених машин. Законопроект № 4341 передбачає термін перебування в Україні транзитного авто до 30 діб. Сьогодні власники машин на закордонних номерах мусять перетинати кордон раз на 5-10 діб.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.