Спорт

Майстри м’яча та ракетки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську відбувся традиційний міжнародний турнір з настільного тенісу «Кубок Карпат». Чотириденні змагання поділили на дві частини — для молоді та ветеранів.

На першу частину турніру — змагання спортсменів юнацького, юніорського та молодіжного віку — з’їхалися близько 200 учасників. До представників практично усіх областей України приєдналися гості з Молдови. Вони вже втретє поспіль приїжджають на франківський турнір, цього разу привезли чотирьох спортсменів.

«Відчуваю, що цьогоріч на змаганнях нам буде важче, — каже Юрій Агафіца, завідуючий служби спорту Каларашського району Молдови. — Але сподіваємось, і зараз у нас щось вийде. Хочу відзначити рівень організації змагань, відчувається увага організаторів, а також високий рівень спортсменів. Для нас це дуже важливо, бо привозимо сюди дітей, щоб підняти їхню спортивну майстерність».

«Кубок Карпат» прийняв у своїх стінах Національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ). Змагання відбувались у двох спортзалах. Видовищнішими були матчі у спортзалі центрального корпусу, де змагалися старші віком та вищі класом спортсмени.

До Франківська приїхали і представники однієї з найсильніших тенісних шкіл України — спортивного клубу «Лірс» (Жовква Львівської області). Розвитку пінг-понгу в цьому невеличкому містечку може позаздрити вся Україна.

За словами тренера Олексія Сарматова, тамтешні спортсмени мають чудові умови для тренувань. У спеціалізованому залі площею 1000 м2 вільно розташовуються 20 тенісних столів. А ще тут є роздягальні, душові, тренерські кімнати, тренажерний зал тощо. І все — завдяки місцевому любителю цього спорту, Ігорю Скоропаду, який фінансує клуб власним коштом.

«Сьогодні в нас займаються 130 дітей, з ними працюють шість тренерів, усі заняття в клубі — безкоштовні, — розповідає Сарматов. — У кожній українській тенісній лізі ми маємо як мінімум по одній команді. Маємо трьох вихованців, які виступають у юніорській та кадетській збірних командах України».

У суботу, 20 квітня, за тенісними столами ІФНТУНГу молодь змінили ветерани. У цій частині турніру взяли участь спортсмени від 30 років аж до вікової групи 70 років і старші. На ветеранські змагання з’їхалися ще близько 200 спортсменів-любителів зі Словаччини, Польщі та Молдови.

Один із учасників змагань, 40‑річний В’ячеслав Банасевич, за фахом лікар-реаніматолог, працює в реанімації новонароджених дітей обласної дитячої лікарні. Тенісом займається з далекого 1985 року. Недавно він переміг на ветеранському Кубку в Івано-Франківську, місяць тому зайняв п’яте місце на змаганнях у Жовкві.

«Зараз теніс розвивається інтенсивніше, — каже Банасевич. — Змінилася швидкість, техніка, спорт удосконалюється, тому треба постійно тренуватися, щоб відпрацьовувати свої навики, грати ще швидше. У нашому спорті важливо постійно тренуватися, щоб підтримувати відчуття м’яча і ракетки».

«Ми намагаємося популяризувати цей вид спорту і на професійному, і на любительському рівнях, — говорить Дмитро Дзвінчук, президент обласної федерації настільного тенісу. — Сьогодні наші вихованці є безумовними лідерами дитячого клубного чемпіонату серед молодших кадетів».

«Кубок Карпат» в Івано-Франківську відбувся вже 13-й рік поспіль. Як кажуть організатори, і за кількістю учасників, і за рівнем проведення змагання підтвердили свій високий статус. Тож треба сподіватися, що міжнародний турнір продовжить своє життя і в наступні роки.

До теми

Прикарпатські переможці та призери «Кубка Карпат»

Переможцем турніру став 12-річний івано­франківець Михайло Жолобак. Він виконав норматив майстра спорту України. Срібні медалі змагань здобули Андрій Сапа (теж виконав норматив майстра спорту), Роман Жолобак, Антон Лімонов, Михайло Мосюк.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.