Спорт

Леді Туше

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Мар’яні Квятковській – лише 23 роки, а вона вже майстер спорту міжнародного класу з вільної боротьби та неодноразовий чемпіон і призер міжнародних першостей. Недавно спортсменка з Калуша перемогла на чемпіонаті України, перемогла фаворитку змагань. На черзі – чемпіонат світу.


У сім’ї Квятковських першим боротьбою почав займатися молодший брат Мар’яни Андрій. Нині він вже є призером чемпіонату Європи серед юніорів. Брат багато розповідав про свої заняття, показував різні прийоми, врешті 13‑річна Мар’яна не втрималась і теж пішла на заняття. У тренуваннях пройшло вже 10 років.

Юну борчиню виховували Ігор Барна та Ігор Кірілов. Вже за рік тренувань вона стала третьою на чемпіонаті України серед кадетів.

Згодом Мар’яна переїхала на навчання у львівський спорт-інтернат. Там її тренував Олег Сазонов. Нині вона займається у львівському клубі «Лідер», а тренує Ігор Дух. Багато допомагає спортсменам президент клубу Юрій Копитко.

Нині всі регалії калуської борчині можна перелічувати довго. Вона є триразовим чемпіоном України серед юніорів, чемпіоном серед кадетів, чемпіоном Європи серед молоді, серед дорослих, призерка європейської першості серед кадетів, двічі ставала п’ятою на чемпіонаті світу.

Як не дивно, досі володарка стількох міжнародних титулів не перемагала на всеукраїнському рівні. Та недавно Мар’яні підкорилося й «золото» України. Турнір відбувався у Дніпропетровську.

Першу сутичку Квятковська боролась з донеччанкою Марією Куліковою – виграла на туше. Другу провела з львівською спортсменкою Роксоланою Хемич. Також чиста перемога. У півфіналі вийшла на фаворитку цієї категорії, учасницю Олімпіади-2008 Юлію Остапчук. Мар’яну добре налаштував тренер Ігор Дух. «Він сказав вийти, зібратись з думками і добре відборотись. Головне, не переживати, – розповідає Мар’яна. – Вийшла, пройшло секунд тридцять, я зробила свій коронний прийом – кидок через стегно – і поклала суперницю на туше».

У фіналі Мар’яну чекала донеч­чанка Ганна Федорова. Наша борчиня виграла два періоди по 1:0 і впевнено здобула золоту медаль.

Головний взірець для Квятковської у спорті – земляк з Калуша Василь Федоришин. Вони дуже дружні. Хороші стосунки у неї і з Іриною Мерлені. Вона завзято підтримує нашу краянку. Коли Квятковська була на чемпіонаті Європи, Мерлені буквально засипала її смс‑ками. Товаришує Квятковська і з Наталею Синишин, дворазовою призеркою чемпіонату світу, яка нещодавно взяла «золото» на Голден Гран-прі в Баку.

У спорті не все просто. У 2003 та 2007 роках Мар’яна перенесла операції на коліні. Остання була особливо важкою. Тоді вона виграла чемпіонат Європи серед юніорів, а після нього, перебуваючи на підготовчих зборах до світової першості, травмувала коліно. Її все-таки переконали їхати на чемпіонат світу. Першість мала дещо гіркий смак, вона стала п’ятою. Врешті треба було братися за хворе коліно, а травма виявилася важкою – розрив передньої хрестовидної зв’язки та меніска.

Як каже Мар’яна, тоді вона не зламалась і завдяки лікареві Андрію Підлисецькому. Його майстерність додала їй впевненості. Вже через рік, у 2008‑му, Квятковська на подив усіх колег-борців навіть виграла чемпіонат Європи.

«Дискомфорт у коліні є досі, – говорить Мар’яна. – Але коли виходжу на килим, забуваю про травму. Знеболюючими не користуюсь. На тренуванні розігріваю коліно – коли розігріте, менше його відчуваєш. А на змаганнях одягаю наколінник і виходжу на килим з думками, що все буде добре».

Наразі серйозних стартів у Мар’яни не планується, лише навчально-тренувальні збори. Завдяки перемозі у Дніпропет­ровську, цілком можливо, що Квятковська поїде на чемпіо­нат світу.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.