Спорт

Інваліди чекають транспорту

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У жовтні минулого року в Івано-Франківську відкрили нове приміщення обласного бюро медико-соціальної експертизи (у народі — МСЕК).

Ще задовго до цього міська влада обіцяла пустити до установи два маршрути громадського транспорту. Пройшло півроку, а люди з обмеженими можливостями досі добираються туди самотужки.

Сонячний ранок вівторка. По вулиці Шухевичів чимчикують школярі з батьками, а між ними — люди з паличками та милицями. Це «клієнти» обласного бюро. Ганна Мельничук, старша жінка в пальто й хустині, роками має проблеми з зором. Каже, що хоч раніше обласний МСЕК був на першому поверсі центральної міської лікарні на Мазепи, і доводилося сидіти в черзі у тісному коридорі, зате проблем з добиранням туди не було. Зараз ходить сюди пішки.

Вулиця Переяславська, де розташована новенька двоповерхова будівля бюро, — бічна від вулиці Шухевичів, закінчується тупиком. Неширокі тротуари викладені плиткою. Люди з травмами та інвалідністю йдуть сюди пішки або від зупинки біля кінотеатру «Космос», або ж від вулиці Бандери. В обидва боки — неблизько.

«За минулий рік я вже маю ціле листування з міською владою, — розповідає начальник обласного бюро медико-соціальної експертизи Михайло Кулаєць. — Міський голова переправляє моє звернення своєму заступнику, заступник — у відділ транспорту, а звідти отримую відписку. Натомість за рік ми приймаємо близько 20 тисяч людей з каліцт­вами та інвалідністю, тому конче потребуємо транспортного сполучення».

У міському відділі транспорту і телекомунікацій повідомили, що змінили схему руху маршрутів № 40 і 50, аби автобуси проїжджали вулицею Шухевичів. За словами начальника відділу Юрія Маджуги, маршрути винесли на конкурс, але заявок від перевіз­ників не було. Він пообіцяв подати ці маршрути на наступний конкурс.

Як каже Михайло Кулаєць, в очній бесіді міський голова Вік­тор Анушкевичус пообіцяв вирішити проблему. Та коли це станеться — не уточнив. Наразі Кулаєць звернувся до Національної асамблеї інвалідів України.

«Нове приміщення обласного бюро саме по собі є дуже хорошим, — говорить представник національної асамблеї в Івано-Франківській області Микола Макар. — Тут є зручні пандуси, доступні туалети. Але люди з обмеженими можливостями також мають право на відповідну інфраструктуру. Я вже не кажу про те, щоб туди пустили автобус з низькою підлогою, для доступу візочників. Хоча б дали звичайну маршрутку».

Не так давно Україна ратифікувала Конвенцію про права інвалідів. Дотримання її норм — це одна з умов вступу нашої держави до Євросоюзу.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.