Спорт

Ходити по-спортивному

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Цими вихідними в обласному центрі відбулися міжнародні змагання зі спортивної ходьби. Спортсмени змагалися на Кубок «Вечірній Івано-Франківськ» та у відкритому чемпіонаті України зі спортивної ходьби на 50 км.

Турнір відбувався на вулиці Грушевського та площі Міцкевича. «До Івано-Франківська з’їхалися 182 спортсмени з Польщі, Сербії, Білорусії, Молдови та 16 областей України, – розповів «Репортеру» Віталій Матешко, керівник змагань, голова комітету фізкультури і спорту міськвиконкому. – На цю трасу ми перемістилися за побажанням учасників. Вона зручніша для них, бо не має крутих підйомів і спусків, можна добре зберігати дихання та темп ходьби. Прохолодна погода для атлетів була дуже хорошою. Гірше, якби були дощ та вітер».

Спортсменів відзначили у різних номінаціях. Найстаршим учасником став 82‑річний Іосіф Ковальчук. У 1955 році цей чоловік був одним із перших, хто започаткував спортивну ходьбу в Івано-Франківську. Нині він живе у молдовському місті Бендери, а дистанцію 3 км пройшов за 22 хвилини 52 секунди. Наймолодшою спортсменкою була Ольга Язловецька. Дівчинці лише сім років, вона тренується у Івано-Франківській ОДЮСШ. Відзнаку за найкращу техніку отримав Олександр Вербицький з Білої Церкви. Приз за волю до перемоги одержав киянин Володимир Іпаєв. Міс змагань стала Надія Дорожук з міста Гродно (Білорусь).

У прикарпатській спортивній ходьбі нині відбувається зміна поколінь, тому наш край представляли юні спортсмени. Вони виступили дуже достойно і зібрали непоганий урожай нагород. На дистанції 3 км серед дівчат 12‑13 років перемогла Наталія Пчелінцева, вихованка Івано-Франківської ОДЮСШ. Ще один представник цієї школи Олексій Соловій прийшов першим на дистанції 2 км серед юнаків 10‑11 років. На дистанції 3 км серед юнаків 12‑13 років срібло виборов представник Рожнятівської ДЮСШ Мар’ян Рудий. Його земляк Мар’ян Пуляк став третім на дистанції 10 км серед юнаків до 17 років. Найшвидшим серед ветеранів на дистанції 3 км був Василь Кричун з Івано-Франківська. Його результат – 17 хвилин 11 секунд.

Загалом найкращих успіхів в Івано-Франківську досягли спортсмени Київської області (170 балів). На другому місці командного заліку – Львівщина. Треті – спортсмени з Волині.

Видовищним було змагання чоловіків на 50 км у неділю. Це – одна з найдовших дистанцій у легкій атлетиці, вона є олімпійською та вимагає унікальної витривалості. Так, із 25 спортсменів до фінішу дійшли лише 15. Відмінність спортивної ходьби від бігу в тому, що тут, крім швидкості, оцінюють і техніку ходьби. Якщо спортсмени порушують цю техніку, йдуть на зігнутих колінах, або під час руху обидві ноги на мить опиняються в повітрі, це вже порушення. За таке судді дають попередження. Якщо спортсмен отримує три попередження від трьох різних суддів, старший суддя має право його дискваліфікувати. Часом спортсмен уже фінішує, а потім приходять записки на його зняття з дистанції…

Кубок «Вечірній Івано-Франківськ» відбувся вже вчотирнадцяте. Наступного року організатори планують зробити кілометрове коло на трасі, а для дистанції 50 км залишать трикілометрову трасу, якою вона була цьогоріч.

За словами Віталія Матешка, над підготовкою турніру працювало багато людей, певно, не менше, ніж учасників. «Спортив-на ходьба корисна й поза спортом. Вона має великий оздоровчий ефект. До того ж, вона є доступною для простих людей, – каже Матешко. – На Прикарпатті основними центрами спортивної ходьби є Івано-Франківськ, Калуш, Рожнятів, Долина».

До теми

Переможці змагань зі спортивної ходьби

10 км, юніори – Олександр Вербицький (Київська обл.)
10 км, юнаки 17 років – Ігор Пузанов (Закарпатська обл.)
10 км, жінки – Надія Дорожук (Білорусія)
5 км, дівчата – Аліна Гальченко (Київська обл.)
3 км, юнаки 14‑15 років – Вадим Тарасенко (Київська обл.)
3 км, дівчата 14‑15 років – Вікторія Кудлацька (Київська обл.)
3 км, юнаки 12‑13 років – Якоб Бахор (Польща)
3 км, дівчата 12‑13 років – Наталія Пчелінцева (Івано-Франківськ, ОДЮСШ)
2 км, юнаки 10‑11 років – Олексій Соловій (Івано-Франківськ, ОДЮСШ)
2 км, дівчата 10‑11 років – Анна Котлинська (Польща)
3 км, ветерани – Василь Кричун (Івано-Франківськ)
50 км, молодь – Максим Коваленко (Київська обл.)
50 км, чоловіки – Сергій Будза (Київська обл.)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.