Спорт

Франківський баскетбол у режимі очікування

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ця весна ознаменувалась одразу низкою визначних подій для прикарпатського баскетболу. На жаль, не всі з них були приємні – наприклад, дострокове завершення «Говерлою» сезону в Суперлізі. Зате жіночий БК «Франківськ» і першоліговий «Вамбуд» показали, що потенціал у нашому баскетболі є.

ochik (3)

Сам старт «Говерли» у Суперлізі був під питанням, адже команда не сплатила вчасно вступний внесок. До змагань франківський клуб таки допустили, але проблеми супроводжували «говерлян» протягом усього розіграшу. Незважаючи на це, пі­допічним Євгена Мурзіна вдалося посісти восьму сходинку, яка давала право вийти до плей-офф. Але на цьому все хороше для «ведмедів» цього сезону скінчилось.

Як відомо, «Говерла» разом із львівською «Галичиною», дніпродзержинським «Дніпро-АЗОТом», дніпропетровським «Дніпром», київським «Будівельником», запорізьким «Ферро-ЗНТУ» та і БК «Одесою» належить так званій групі «Приват» Ігоря Коломойського. Тож фінансові негаразди цього розіграшу переживали не лише франківці, що й поставило під загрозу саме проведення чемпіонату України. Та на початку лютого Ігор Коломойський виділив затримані кошти та пообіцяв підтримувати клуби і в наступному сезоні.

Оптимізму вистачило ненадовго. Регулярний чемпіонат «говерляни» закінчували із суттєвими кадровими втратами. Перебоїв із зарплатнею та непевного становища клубу не витримали американські «зірки» прикарпатців – Рікардо Гленн та Меккі МакНайт, капітан Сергій Алфьоров, а також Вадим Матюкевич і Владислав Подолян. Наставник команди Євген Мурзін відверто зізнавався, що ситуація в клубі тривожна.

Перед стартом матчів на виліт з’ясувалось, що для «Говерли» та «Ферро-ЗНТУ» коштів для участі у плей-офф не знайшлось. І як не чекали вболівальники, дива не трапилось – «ведмеді» достроково завершили сезон.

Масовий відхід гравців і працівників з клубу породив обґрунтовані розмови про припинення існування «Говерли». Щоправда, гендиректор Андрій Дроздов цю інформацію спростував.

«Баскетбольний клуб функціонує, адже працівників ніхто не звільняв. Просто вирішили відправити їх у відпустки на період міжсезоння», – сказав Дроздов. За словами директора, зараз усі перебувають в режимі очікування: «Якщо будуть зміни щодо фінансування, розрахуємось з боргами, а в перспективі – будемо готуватись до нового сезону». Але гарантій того, що за міжсезоння усе владнається, на жаль, немає.

Миколаїв на виїзді підкорює Говерлу

Із фінансовими труднощами, але з кардинально іншим настроєм завершували змагання дівчата з БК «Франківськ». Підопічні Юрія Процюка ще минулого сезону виступали у другому дивізіоні, де посіли першу сходинку. А новий розіграш розпочали в реорганізованому чемпіонаті, де об’єднали команди двох ліг. Змагання франківчанки розпочали більш ніж вдало: здобули дев’ять перемог із дев’яти та впевнено вийшли до другого етапу, щоб боротись за місця з першого по шосте.

Змагатись із визнаними грандами жіночого баскетболу – київським «Динамо-НПУ» та одеським «Інтерхімом» – які мають солідну фінансову підтримку, франківчанкам було складно, але «бронза» виявилась реальною задачею.

«Це історичні медалі не лише для нашої команди, а й для всієї Івано-Франківської області, адже вперше жіноча баскетбольна команда нашого регіону здобула нагороди чемпіонату», – зазначив наставник команди Юрій Процюк.

За словами тренера, команда дуже сподівається на краще фінансування наступного сезону, адже це дозволить їм змагатись за вищі нагороди.

«Матчі з одеситками і киянками показали, що між нами не така велика різниця. Якщо наступного сезону будемо мати кошти, знайдемо спонсора, то зможемо боротись і за другу позицію, – говорить Процюк. – Тоді ж БК «Франківськ» зможе виступити і в єврокубках, адже третє місце дає на це право».

ochik (2)

Як мінімум другу сходинку Першої ліги у зоні «Захід» гарантував собі івано-франківський «Вамбуд». У регулярному чемпіо­наті франківці програли лише один матч із двадцяти чотирьох та посіли другу сходинку. Таким чином, «вамбудівці» вийшли до півфіналу, де, окрім них, виступали БК «Житомир», БК-93 ОШВСМ (Рівне) та БК «Львів-УАД». Цей рубіж «будівельники» також подолали успішно: виграли два поєдинки з трьох та вийшли до фіналу змагань. Уже наступних вихідних «Вамбуд» розпочне боротьбу за медалі.

Як виглядатиме баскетбольний Франківськ наступного сезону, пророкувати важко. За хороших розкладів матимемо представників у вищих дивізіонах жіночого та чоловічого чемпіонатів та учасника єврокубків. Але, на жаль, знов усе вирішать фінанси.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.