Спорт

Французам дали бій

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На Вічевому майдані Івано-Франківська 27 серпня відбулася боксерська зустріч національних збірних України та Франції.


Точний удар від Тараса Шелестюка

До світу готуємось разом

Закордонні боксери приїжджають на Прикарпаття не вперше. Ще у 2009 році на Вічевому майдані боксувала збірна Австралії. Минулого року в манежі коледжу фізвиховання відбулась зустріч наших боксерів з марокканцями.

Із французькою збірною прикарпатці мають особливі стосунки. Того ж таки минулого року французи боксували з українцями у Коломиї, на площі перед міською ратушею.

Усі ці спортивні свята організовувала Івано-Франківська обласна федерація боксу – на незмінно високому рівні. Тож не дивно, що коли цьогоріч французи приїхали знову, то одну із трьох матчевих зустрічей Федерація боксу України (ФБУ) довірила провести прикарпатцям. Інші дві відбулися в Чернівцях та Харкові.

Варто сказати, що цьогорічні міжнародні бої в Івано-Франківську були не просто товариською зустріччю. Як розповів перед боями Ігор Гайдамак, віце-президент ФБУ, обидві команди зараз готуються до чемпіонату світу 16-30 вересня в Азербайджані. Саме там боксери здобуватимуть ліцензії на участь в Олімпіаді 2012 року.

Перемогла дружба

Бокс на Вічевому майдані відбувався погожим суботнім вечором, тож уболівальників не бракувало. В особливо гострі моменти площа буквально вибухала оваціями та скандувала: «Україна! Україна!». Видовище супроводжувалося яскравою шоу-програмою, а його трансляція йшла на великому моніторі поруч із рингом.

У перших боях сильнішими були французи. У вазі до 49 кг Денис Ящук з Броварів одноголосним рішенням суддів поступився Жеремі Беккю 3:0. У наступному двобої (до 52 кг) вже після другого раунду українські секунданти вирішили зняти з бою харків’янина Станіслава Білогурова, настільки великою була перевага француза Нордіна Убаалі.

Першу перемогу господарям рингу приніс львів’янин Іван Ільницький, який здолав Ентоні Брета у вазі до 56 кг. Наступний бій між Богданом Шелестюком з Сум та Саміром Марухом (64 кг) судді визнали нічийним.

У п’ятому двобої вечора вийшов перший представник Прикарпаття у цій зустрічі. Та коломиянин Арсен Різун не витримав натиску Мішеля Тавареса – 2:1. Після цього боксував перший номер української збірної у вазі до 69 кг Тарас Шелестюк, брат Богдана. Він здолав бронзового призера Олімпіади-2008 Вастіна Алексіса. До слова, саме Тараса визнали кращим українським боксером вечора.

Зустріч добігала кінця, за результатами шести поєдинків французи були попереду 3:2, у рингу ставало все гарячіше. Рахунок зрівняв ще один український «міжнародник» з Чернігова Дмитро Митрофанов. У вазі до 75 кг він не залишив шансів Рашиду Хамані. Та слідом за ним своє протистояння з Абделькадером Бухеніа програв іванофранківець Михайло Селіванов. Гості знову були попереду 4:3, до кінця залишалося два бої.

У вазі понад 91 кг Дмитро Руденький на радість глядачам переміг свого візаві Йоку Тоні 3:0. Настала черга, певно, найбільш очікуваної пари вечора – з другим номером індивідуального рейтингу Всесвітньої серії боксу (WSB) Людовіком Ґроґюе мав боксувати іванофранківець Віталій Мерінов. Після трьох раундів цього напруженого бою навіть перші номери української збірної на чолі з Василем Ломаченком вигукували пропозиції провести додатковий раунд. Та суддя Віталій Пасічняк підняв руки обох спортсменів – нічия у бою, нічия у зустрічі.

«Зробили навіть більше, ніж могли»

Після боїв віце-президент обласної федерації боксу Андрій Савчук розповів «Репортеру», що очікування організаторів виправ­далися. «Дуже приємно, що ця подія сталася саме в Івано-Франківську, – каже Савчук. – Думаю, що зустріч не може зрівнятися з боями в Чернівцях, які відбулися 24 серпня, адже французи там були ще втомлені дорогою. Щодо організації, то ми всі зробили навіть більше, ніж могли».

«Я задоволений тим, в якому ритмі та з якою інтенсивністю пройшли сьогоднішні бої, – говорить технічний директор Федерації боксу Франції Домінік Нато. – Тренери побачили, які помилки роблять боксери, тому ця зустріч пішла на користь обом командам».

Вчергове Івано-Франківськ побачив боксерське свято найвищого ґатунку. Те, з яким запалом вболівали перехожі на Вічевому майдані, свідчить, що спорт таки може бути видовищним і популярним. Сподіваємося, після такого свята ще більше молоді відмовиться від шкідливих звичок і потягнеться до спортивних клубів, щоб стати схожими на справжніх майстрів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.