Спорт

Дві «Говерли»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Наступного року баскетбольній дитячо-юнацькій спортивній школі «Говерла-2003» виповниться 10 років. Проте причин для радості її керівництво наразі не має. Школа ледь зводить кінці з кінцями. У цій статті ми не будемо шукати винних у ситуації, що склалась, а покажемо дві точки зору на проблему: директора школи Олега Пелеха та директора баскетбольного клубу «Говерла», віце-президента обласної федерації баскетболу Андрія Дроздова.

Як видно з назви, «ДЮСШ Говерла-2003» заснували у 2003 році при баскетбольному клубі «Говерла». Керівництво клубу домовилося з фондом соціального страхування про фінансування новоствореної школи, і до неї почали набирати тренерів. Незабаром школу очолив тодішній головний тренер «Говерли» Олег Пелех.

Як каже Андрій Дроздов, завданням тренерів було готувати зміну для основи клубу. Крім того, у школі була оформлена вся основна команда «Говерли». У ті часи з фінансуванням ДЮСШ проблем не було, кошти на тренування та змагання дітей надходили через федерацію та клуб.

Через кілька років клуб разом зі школою передали Прикарпатському національному університету. А потім настав критичний момент, коли команда опинилася на межі зникнення. Клуб «підібрав» ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». В історії «Говерли» почалася нова сторінка – виступи в Українській баскетбольній лізі, згодом в Суперлізі, а цього сезону «ведмеді» вперше зіграли у Європі.

Змінилося життя і в «ДЮСШ Говерла-2003», щоправда, в інший бік. «Коли ми передавали клуб «Нафтохіміку», думали, що нові власники допомагатимуть і дитячій школі, – каже Олег Пелех. – Але фінансування поступово зменшувалось. А цього року допомога майже припинилася. З вересня 2011 року клуб виділив допомогу дитячій школі, на яку закупили баскетбольну форму, м’ячі та один принтер для офісу. Нині заробітну плату персонал отримує за рахунок фінансування фонду соцстраху, трохи допомагає міська федерація баскетболу. Обласна федерація на ДЮСШ не виділила нічого. А в нас, до слова, займаються 214 дітей в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї».

Як каже Олег Пелех, у попередні роки прикарпатські баскетболісти займали високі місця на всеукраїнських змаганнях: четверті на юнацьких спортивних іграх, переможці перших студентських ігор. Цього року на цих турнірах представників Франківщини не було взагалі. Крім того, три прикарпатські команди, які виступають у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі, не претендують на призові місця.

Андрій Дроздов розповідає, що БК «Говерла» принципово фінансує дитячі команди тільки під конкретні змагання на конкретні виїзди на матчі. Так само працює обласна федерація. Так, у попередні роки «Говерла» допомагала командам з Богородчан і Калуша, зараз тамтешні тренери набрали нові групи маленьких баскетболістів. Але деякі калуські вихованці попередніх випусків нині грають у дублі «ведмедів». А от з «Говерли-2003» за допомогою у виїзді на змагання до федерації чи клубу не зверталися. За словами Дроздова, гроші там просять лише в якості матеріальної допомоги.

Як каже Андрій Дроздов, проблеми «Говерли-2003» не вичерпуються фінансуванням. Школі для діяльності не вистачає штатних одиниць, яких має бути вісім. Дроздов домовився з керівництвом Тисменицької РДА про переїзд ДЮСШ в одне із сіл району. Сільський статус дозволить школі обмежитись п’ятьма одиницями. Проте до Тисмениці від ДЮСШ ніхто так і не приїхав, хоча пропозиція досі є актуальною.

За такої ситуації БК «Говерла» вирішила зайнятися створенням нової дитячої школи – із центром у Надвірній. Попередньо вона має запрацювати з наступного року. Що буде з «ДЮСШ Говерла-2003», покаже час. Наразі очевидно, що скоро з франківським баскетбольним клубом її пов’язуватиме лише назва.

До теми:

Восени минулого року «ДЮСШ Говерла-2003» розпочала обласний баскетбольний турнір серед дітей 1999 року народ­ження і молодших. Нині участь у ньому беруть 10 команд – п’ять івано-франківських, п’ять з районів області, у тому числі дві команди дівчат. Минулого тижня, у неділю, 18 березня, після зимової перерви матчі турніру відновилися. Матчі відбуваються у спорткомплексі Прикарпатського національного університету (колишній «Олімп»).

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.