Спорт

Дівчата вдягають рукавички

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську відбувся Всеукраїнський боксерський турнір пам’яті заслуженого тренера України Валерія Дем’янова. Ці традиційні змагання мають одну особливість – на ринг тут виходять лише дівчата. Найсильніші боксерки з усієї України кілька днів змагалися у спортзалі Національного технічного університету нафти і газу.

Аперкот від чемпіонки світу Аліни Бондаренко (зліва)

Валерій Дем’янов
був одним із засновників жіночого боксу в Україні, знаним фахівцем і в державі, і за кордоном. Роботі віддавався повністю.

«Спочатку ми жили в Луганську, там Валерій виконав норматив майстра спорту СРСР, а потім отримав травму – перелом кисті руки у трьох місцях – і завершив кар’єру, – розповідає пані Надія, вдова тренера. – Він не опустив руки, здобув вищу освіту, нас запросили до Івано-Франківська. Тут він почав тренувати. У тяжкі 90-ті на шість років ми виїхали до Сибіру, а коли повернулися, то Валерій навіть привіз із собою трьох спортсменів. Вони вчилися в університеті, а жили в нас. Він був весь у роботі, роботою себе й загубив».

Дем’янов виховав непересічних боксерів, чемпіонів світу, учасників Олімпійських ігор і задовго до того, як жіночий бокс став олімпійським видом, взявся працювати з дівчатами. Як виявилося – не прогадав. Його вихованки теж дійшли до світових вершин. І ось уже вп’яте в Івано-Франківську відбувається меморіал цього непересічного наставника.

Зараз на Прикарпатті займаються боксом близько 30 дівчат. Маємо одного майстра спорту міжнародного класу та десятьох майстрів. Однією з провідних спортсменок Прикарпаття є Іванна Лутчак з Коломийського району. Студентка Коледжу фізичного виховання перемогла у дорослій ваговій категорії до 64 кг. У першому бою примусила суперницю «капітулювати» вже у першому раунді, у фіналі перемогла за очками.

«Займаюся боксом близько чотирьох років, – розповідає Іванна. – Спершу було важко, доїжджала на тренування через кілька сіл, але мама завжди вмовляла мене продовжувати заняття. Я їй дуже вдячна за це».

Лутчак уже встигла взяти участь у чемпіонатах Європи та світу. Цього року, після бронзи на світових змаганнях, вона змінила стійку – стала шульгою. Виявилося, що так Іванні боксувати зручніше.

У молодіжній вазі до 60 кг змагалася цьогорічна чемпіонка світу киянка Аліна Бондаренко. У першому бою 16-річна дівчина продемонструвала доволі жорстку манеру бою та розбила суперниці лице до крові. Вона каже, що її кумири в боксі – це американець Флойд Мейвезер і українська зірка Василь Ломаченко.

«Шість років займалася гімнастикою, але не знайшла себе там, – говорить чемпіонка. – Потім почала ходити на карате, а батько, колишній боксер, привів мене на секцію боксу. Тут я вже чотири роки. Жіночий бокс дуже сильно розвивається, на чемпіонаті світу немає «прохідних» суперниць, тож доводиться важко працювати, аби досягти результату».

Збірна Києва налічує близько 20 боксерок, а загалом у столиці боксом займаються близько 60 дівчат. Старший тренер збірної Володимир Богатиренко привіз до Івано-Франківська вісьмох учасниць.

«З дівчатами дуже непросто працювати, – говорить тренер. – У них багато своїх думок, пропозицій, великий вплив на них мають батьки, хлопці. Часом важко буває пояснити мету заняття спортом. Приходять 30, часом із них залишаються п’ять, працюють, досягають вершин у спорті та приводять нових дів­чат. Багато тренерів роблять помилку, підходячи до дівчат як до хлопців – вони намагаються швидше поставити їх у спаринг і побачити, хто сильніший. У мене більш ігрові тренування, роблю акцент на фізичну підготовку, вивчення техніки, самозахисту. А далі вже дивлюся, хто як займається».

Старшим тренером жіночої збірної України (молоді та юніорок) є іванофранківець, заслужений тренер України Сергій Данилів, також вихованець Валерія Дем’янова. Наступний рік буде дуже насиченим для його команди – на чемпіонаті світу в Болгарії у трьох вагових категоріях наші спортсменки битимуться за ліцензії на юнацьку Олімпіаду в Китаї.

За словами Даниліва, франківський турнір має дуже хороші перспективи. Цього року до нас приїхали учасниці з Молдови, змаганнями уже цікавляться збірні Франції та Німеччини. Можливо, в недалекому майбутньому турнір набуде престижного класу «А», коли учасники зможуть тут виконувати нормативи майстрів спорту.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.