Спорт

Дівчата підкорюють штангу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На чемпіонаті Європи з пауерліфтингу серед юнаків та юніорів у Празі (Чехія) на п’єдестал пошани піднялися дві коломийські спортсменки. Чемпіонкою стала Віра Бобошко, а срібною призеркою — Юлія Оробець.

Коломия багато років відома не лише красивими, а й сильними дівчатами. У збірній України з пауерліфтингу є п’ятеро коломиянок: Юлія Оробець — в юнацькій, Віра Бобошко — юніорській, Інна Оробець, Уляна Лютник, Марія Чепіль — дорослій. І лише один Назар Дячук недавно пробився до чоловічої юніорської збірної.

Віра Бобошко та Юлія Оробець 

 

Пауерліфтингом в Коломиї займаються у ФСК «Локомотив». Головним серед наших силачів є Василь Оробець, майстер спорту міжнародного класу, заслужений тренер України, заслужений працівник фізкультури і спорту, віце-президент Федерації пауерліфтингу України. Працює зі спортсменами і його дружина — заслужений майстер спорту Інна Оробець. Обидва є суддями другої міжнародної категорії.

«Непосвячені» з упередженням ставляться до жіночого пауерліфтингу, проте Василь Оробець іншої думки. «Є багато видів спорту, які, на перший погляд, не є жіночими, і тим не менше жінки показують тут видатні результати, — каже Оробець. — Головне — все робити із розумом. Наприклад, моя дружина вже 20 років у збірній України, встановила 137 рекордів України, Європи та світу, є чемпіонкою та багаторазовою призеркою Європи та світу. І за цей час вона народила двох абсолютно здорових дітей. Ще одна наша «збірниця», Марія Чепіль має 20-річну доньку».

Сьогоднішні юні європейські тріумфаторки також бачать у своєму захопленні лише позитив. Новоспечена чемпіонка Європи 19-річна Віра Бобошко, студентка Прикарпатського національного університету, вже мріє про світовий п’єдестал. «Колись я займалася спортивними танцями, потім пішла на пауерліфтинг просто, щоб підтягнути фігуру, — розповідає вона. — Але поступово підій­мала більшу вагу, і так почала займатися серйозно. Рідні тільки раді за мене. Раніше я хворіла, часто мала ангіну, а зараз це позаду».

Юлія Оробець, 17-річна студентка Коломийського політехнічного коледжу національного університету «Львівська політехніка», попри друге місце на чемпіонаті Європи, своїм виступом задоволена. «Звісно, хотілося стати першою, але покращила свій результат у сумі триборства (жим лежачи, присідання і станова тяга — Авт.) на 17,5 кг, — говорить дівчина. — Крім того, встановила два рекорди України у своєму віці. Тож зараз маю ще більший стимул до тренувань, адже мрія виграти чемпіонат Європи залишається в силі».

Сьогодні дівчата вже почали готуватися до нового випробування — чемпіонату світу із жиму лежачи. Ці змагання відбудуться 20-25 травня у Каунасі (Литва). Трохи раніше, 6-11 травня, Уляна Лютник і Марія Чепіль спробують свої сили на чемпіонаті Європи у Пльзені (Чехія).

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.