Спорт

Дерева падають в ціль

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулого тижня біля Солотвина Богородчанського району цілий день ревли бензопили. Ні, це була не лісозаготівля. Сюди з’їхалися найвправніші прикарпатські вальники лісу на традиційні обласні змагання «Лісоруб-2011».

Майстри змагалися у п’яти дисциплінах: валка дерева на точність, обрізка гілок, заміна ланцюга на бензопилі, точне та комбіноване розкряжування (розпилювання). На кожній із дисциплін працювали по два судді, які й оцінювали вправність учасників.

За словами лісорубів, особливо важко звалити дерево на точність. За пару десятків метрів судді встановлюють три кілка – два менших по боках та один великий посередині. Завдання учасника – спиляти дерево так, аби воно впало між двома крайніми кілками. Вершина майстер­ності – коли дерево стовбуром забиває у землю центральний кілок. Цього разу це вдалося 43-річному вальнику з Болехівського лісгоспу Богдану Костіву, який працює лісорубом уже 20 років. У загальному заліку змагань він зайняв третє місце.

«Спеціально не готувався, бо кожен день працюю в лісі з пилою, це теж своєрідне тренування, – каже Костів. – Часом, коли валю дерево в лісі, то прошу своїх колег, щоб забивали на відстані палицю, та намагаюся покласти дерево прямо на неї».

«Змагання вальників лісу ми проводимо вже 14-й раз, – розповідає Роман Варварук, голова журі конкурсу. – Переможець поїде на всеукраїнський турнір, який відбудеться у Києві в кінці серпня».

Переможцем «Лісоруба-2011» став вальник Коломийського лісгоспу 51-річний Василь Лазарук. Його батько був лісорубом, у лісі працюють обидва його сини, один – трактористом, другий – теж вальником. Сам пан Василь перед лісом працював і водієм, і штукатуром, і плиточником. Для нього це не перша перемога в області – він поїде на всеукраїнські змагання вже вшосте. Щоправда, там прості вальники-трудівники вже не є фаворитами. Призові місця займають спортсмени-професіонали, які використовують найсучасніші закордонні пили та спеціально тренуються до змагань.

Працівники прикарпатських лісів цього року почуваються дещо краще у матеріальному плані. Як розповів Олексій Голубчак, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, порівняно з минулим роком реалізація продукції зросла на 71%. Це вплинуло на прибутковість підприємств, і в лісництвах Прикарпаття середня зарплата зросла на 37%.

В нашій області на лісорубів вчаться у Надвірній та Болехові. Та більшість навичок вальники переймають від старших досвід­чених колег вже під час роботи в лісі. Не останню роль у самовдос­коналенні відіграють і змагання лісорубів, адже в них беруть участь кращі з кращих.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.