Спорт

Давид Харебава: «В дзюдо головне духовність»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно в Угорщині відбувся Кубок Європи з дзюдо серед спортсменів до 21 року. Золоту медаль на престижних міжнародних змаганнях виборов івано-франківський спортсмен Давид Харебава, вихованець спортивного клубу «Кано».


До Кубка Європи Харебава почав готуватися за три тижні. Він тренувався двічі на день, о 7:00 та 16:30. Працював над фізичною підготовкою, технікою. За тиждень до змагань спортсмен мав легкий відпочинок та полегшені заняття.

На Кубок Європи від України виїхало 25 спортсменів. Лише двоє повернулися із «золотом». Харебава в Угорщині провів п’ять сутичок. Чотири з них виграв достроково.

«Найважче було боротися з голландцем і сербом, — говорить спортсмен. — Вони досвідченіші. У півфіналі я переміг угорця, дивно, він був господарем змагань, але в залі за нього практично ніхто не вболівав. Суперник-британець у фіналі був найсильнішим, але він мені легко дався, ми боролися близько хвилини і я виграв».

Давид Харебава почав займатися дзюдо з п’яти років. На секцію його привів батько. Спершу хлопчик сприймав тренування просто як розвагу, та поступово, з дорослішанням, прийшло і розуміння, що дзюдо — це щось більше. Навіть більше, ніж прос­то спорт. Нині без дзюдо він вже не уявляє свого життя.

«Вважаю, що ми рухаємося добре, — говорить тренер спортивного клубу «Кано» Валерій Корсун. — Вже з перших чемпіонатів України серед дітей нам вдалося пробитися в головуючий ешелон спортсменів його віку. Потім ми пробували змагатися зі старшими спортсменами. Так і зараз — Давиду 18 років, а бореться зі спортсменами до 21 року».

Півтора роки тому в Давида була неприємна травма плеча. Лікування та відновлення тривало рік. Зараз він потрохи набирає форму, повертається до своїх кращих кондицій. Він уже став чемпіоном України та срібним призером Європи з самбо. На чемпіонаті України з дзюдо — п’ятий. І ось зараз — важлива перемога в Угорщині.

Крім Харебави, на Кубку Європи в Угорщині був ще один вихованець спортивного клубу «Кано» Юрій Пожар. Для нього ці змагання видалися менш успішними — одна перемога та дві поразки. Цікаво, що спортсмени борються в одній ваговій категорії — до 81 кг.

«У житті чи на тренуваннях між нами немає конкуренції, — каже Давид Харебава. — Ми зав­жди один одному допомагаємо, налаштовуємо, робимо підказки під час сутичок. Це дуже важливо, бо людині збоку краще видно, як ти борешся і що тобі треба робити. Так було і в Угорщині».

За словами Валерія Корсуна, через фінансові труднощі спортсмени могли й не потрапити до Угорщини. Допоміг незмінний друг спортивного клубу Тарас Виноградник, колишній дзюдоїст, а нині успішний підприємець.

Цього року Харебава закінчив Коледж фізичного виховання, поступає до Прикарпатського університету на спеціальність «Фізичне виховання і спорт». Зранку 25 липня він матиме вступне випробування, а ввечері вирушає до Чехії на черговий Кубок Європи. Хлопець каже, що наразі не думає, що буде після студентського життя, сьогодні повністю зосереджений на спорті та навчанні. Спортсмену зараз треба якнайкраще себе показувати на Кубках Європи, щоб заслужити право на чемпіонат Європи.

Як каже Давид Харебава, у дзюдо він вважає найголовнішим духовність. Якщо спортсмен не може налаштуватися на бій, забути про усі турботи та переживання, то перемогти майже неможливо, в якій би формі він не був. Рівняється наш спортсмен на японських майстрів.

«Давид — працьовитий хлопець, — говорить Валерій Корсун. — Він не відбуває тренування, а працює на них. Думаю, що попереду його чекають нові успіхи».

 

До теми

Сьогодні в «Кано» культивують три бойові мистецтва — дзюдо, айкідо і кендо. У клубі займаються близько 80 людей — від дітей до дорослих. Наразі маленькі вихованці на канікулах, тренування відновлять у серпні. На 4 серпня запланований тижневий семінар з айкідо, на який приїде майстер з Великобританії.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.