Спорт

Чим запам’яталися спортсмени Івано-Франківщини у 2016 (ФОТО, ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

SPORT.IF.UA підготував ТОП-10 спортивних подій Івано-Франківщини у 2016 році.

На Прикарпатті відродили професійний футбол

Видання вважає, що головною спортивною подією 2016 року на Івано-Франківщині стало відродження професійного футбольного клубу. Те, про що більше чотирьох років мріяли вболівальники краю, нарешті сталося. Силами міської та обласної влади, заручившись підтримкою всіх футбольних людей, вдалося зробити, здавалося б, неможливе.

Івано-франківський «Тепловик» за півроку встиг пограти в чемпіонаті України серед аматорів, отримати атестат для участі у професійних змаганнях та дебютувати в чемпіонаті України серед команд Другої ліги.

Цікаво, що всі гравці команди є уродженцями Івано-Франківської області. Не менш символічно, що під кінець року клуб додав до своєї сучасної назви історичну. Більше того, атестацію на сезон 2017/18 років івано-франківський футбольний клуб проходитиме саме як «Прикарпаття».

До темиМарцінків заявив про ймовірний матч франківського «Тепловика» з португальською «Брагою»

Франківське Ріо

Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро – найголовніша спортивна подія року в усьому світі. Свій слід на бразильській землі залишили і спортсмени з Івано-Франківщини. І хоч заповітні медалі їм завоювати не вдалося, навіть кваліфікація та виступ на Олімпіаді – уже досягнення.

На цьогорічні Олімпійські ігри поїхали шестеро уродженців Франківщини – борець вільного стилю Андрій Квятковський, борчиня Тетяна Кіт, борець греко-римського стилю Олександр Чернецький, легкоатлетки Галина Облещук та Христина Стуй, а також важкоатлетка Вероніка Івасюк.

Найближчим до нагород був Квятковський. Він боровся за бронзу, але у чвертьфіналі поступився супернику зі США. Олександр Чернецький посів дев’яту сходинку, а Тетяна Кіт поїхала на Олімпіаду в якості запасної і участі у змаганнях не брала.

Галина Облещук не змогла подолати кваліфікаційний етап у штовханні ядра, тож залишилась поза фінальною боротьбою. Христина Стуй в забігу на 100 м не зуміла кваліфікуватись до фіналу.

Вероніка Івасюк, для якої ці Ігри стали дебютними, посіла тринадцяте місце у загальному заліку.

На цьогорічній Паралімпіаді честь Івано-Франківщини захищали легкоатлет Павло Волуйкевич, Ірина Волинець, яка виступала у стрільбі з лука, та Василь Петрунів, який змагався у парі з харківянином Олександром Єзиком у настільному тенісі. Зазначимо, тенісисти вперше серед спортсменів-візочників вибороли для України ліцензії у цьому виді спорту.

img_9573

До темиПаралімпієць з Франківщини Василь Петрунів розповів усе про Ріо

Найближчим до призів був Павло Волуйкевич у забігу на 1500 м, який посів п’яту сходинку. Ірина Волинець змогла подолати перший кваліфікаційний раунд, але, на жаль, не пробилась до 1/16.

Василь Петрунів і Олександр Єзик почали боротьбу на чвертьфінальному етапі, де їх одразу зупинила пара з Китаю. Зазначимо, що українські дебютанти поступились майбутнім чемпіонам Паралімпіади.

Боролись – побороли

Впродовж року борці з Івано-Франківщини стабільно здобули медалі на чемпіонатах світу та Європи.

Сенсацію на чемпіонаті світу серед юнаків і дівчат у вересні створив Андрій Джелеп. Уродженець Снятинщини дійшов до фіналу, де в непростому поєдинку переміг фаворита турніру.

Того ж місяця на чемпіонаті світу серед юніорок і юніорів дві «бронзи» вибороли уродженки Прикарпаття Оксана Лівач та Христина Береза.

У березні на першості Європи калушанка Тетяна Кіт здобула срібну медаль у жіночій боротьбі, а Олександр Чернецький – у змаганнях греко-римського стилю.

Уже у квітні Кіт виграла «золото» молодіжного чемпіонату Європи, що прийшов у Румунії, а Ілона Семків з Долини виборола на цих змаганнях «бронзу».

Результатами успішних виступів борців з Франківщини стало те, що дев’ятеро представників області увійшли до основної збірної України у 2017, а ще четверо – до резерву.

Прикарпатські команди повернулись до аматорського чемпіонату України

Після чемпіонства коломийських «Карпат» у 2012 році жодна команда з Івано-Франківської області не виступала в головному аматорському футбольному турнірі країни. Клуби «варилися у власному соці», зосередившись лише на виступах в обласному чемпіонаті. Так тривало аж до весни 2016 року, коли «Тепловик» дебютував у весняному перехідному чемпіонаті.

У сезоні 2016/17 на всеукраїнську арену вийшов «Оскар» з Підгір’я Богородчанського району. І не просто вийшов, а після першого кола очолює групу 1 чемпіонату, що залишає за командою непогані шанси поборотися за єдину путівку у фінал чемпіонату.

Атлети з необмеженими можливостями

У березні в Італії пройшов чемпіонат світу з легкої атлетики у приміщенні серед спортсменів з вадами розумового та фізичного розвитку. Прикарпатські атлети здобули на змаганнях аж вісім нагород різного ґатунку – найбільше у збірній України.

Юлія Шуляр привезла одразу три золоті медалі, Павло Волуйкевич виборов одне «золото» та два «срібла», а Василь Біленко двічі піднімався на другу сходинку п’єдесталу.

Розвиток дитячо-юнацького футзалу на Івано-Франківщині

Декілька років тому НФК «Ураган» започаткував проведення шкільних турнірів з футзалу в Івано-Франківську. Три роки тому до організації та проведення проекту долучилися райони. Першою була Долина, за рік цим шляхом пішли Коломия, Калуш та інші міста області. З 2016 року турнір отримав статус обласного і проходить в кожному районі, а його переможці змагаються між собою в «Лізі Чемпіонів».

Проведення цих турнірів дало дуже великий поштовх до організації на місцях локальних центрів з розвитку футзалу, в першу чергу – дитячо-юнацького. Особливих успіхів в цьому напрямку досягла Городенка, яка вже не перший сезон є лідером в підготовці юних футзалістів. Хороших результатів добилися команда СШ №6 м. Долина, яка стала бронзовим призером Шкільної футзальної ліги України та вже встигла дебютувати в чемпіонаті України серед аматорів. Справжнім відкриттям 2016 року стало коломийське «Прикарпаття», гравці якого за підсумками сезону увійшли в десятку найкращих дитячо-юнацьких футзальних команд України у віковій категорії U-13.

Невгамовна Лузан

Веслувальниця Людмила Лузан уже традиційно входить до числа головних спортивних зірок Івано-Франківщини.

У червні Людмила завоювала свою дебютну медаль на дорослому рівні – «срібло» на етапі Кубку світу в Португалії. На двох інших етапах Лузан посіла п’яте та дев’яте місця, що дозволило їй стати другою у загальному етапі Кубку світу. Це досягнення – найвище за всю історію українського веслування серед жінок.

У липні ж веслувальниця поклала до своєї скарбнички ще одну медаль – «бронзу» на чемпіонаті Європи серед молоді.

Єдиноборці збирають медалі

Єдиноборства традиційно сильно представлені в Івано-Франківській області, і 2016-й рік не став виключенням.

У квітні самбістка Алла Бегеба здобула «бронзу» на молодіжному континентальному чемпіонаті, а вже у жовтні повторила результат на чемпіонаті світу. Бронзовою нагородою на євроарені відзначився також Іван Тимінський. А на світовому форумі «срібло» дісталося Катерині Саблєвій. Окрім того, та ж Саблєва у серпні стала володаркою Кубка Європи з дзюдо.

У листопаді титул чемпіонки Європи з кіокушинкай карате дістався 13-річній Мар’яні Сливінській з Тисмениччини, яка була найсильнішою в розділі ката.

У фіналі Кубку світу з кікбоксингу WAKO у червні представники Прикарпаття вибороли два «золота», два «срібла» та «бронзу» зусиллями Артема Белова, Микити Орлова та Данила Демчишина. У жовтні на чемпіонаті Європи з кікбоксингу WAKO Артем Белов здобув «бронзу», а Данило Демчишин – «срібло».

На чемпіонаті Європи з кікбоксингу, який проходив у травні у Румунії, найвищі нагороди здобули Ярослав Серафин та Олександр Фокшек.

Франківське «срібло» на чемпіонаті світу

У жовтні жіноча збірна України з баскетболу 3х3 під керівництвом франківського тренера Юрія Процюка здобула «срібло» чемпіонату світу в Китаї.

14724475_1154418294637699_8484727455362766875_n

На шляху до головного матчу змагань українки перемогли Польщу, Індонезію, Францію та Іспанію. У фіналі дівчата поступилися збірній Чехії з рахунком 21:11.

До слова, збірна України з баскетболу 3х3 вперше брала участь у змаганнях такого рівня.

Калуські хокеїсти – у чемпіонаті України

Дитяча хокейна команда «Калуський легіон», де грають хлопці 10-11 років, у листопаді стартувала в чемпіонаті України U-12.

Досі в чемпіонаті України від Івано-Франківщини не виступала жодна хокейна команда.

Поки що юним калушанам досить складно боротись із сильними суперниками і у чемпіонаті вони лише програють. Проте сам вихід прикарпатської команди на всеукраїнський рівень уже можна вважати досягненням.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.