Спорт

Бути у формі — просто

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Нині чимало людей стикаються з проблемою зайвої ваги та цікавляться, як же цього позбутися. Різноманітні дієти, карколомні комплекси фізичних вправ — чого тільки не порадять знайомі. Але хто краще, ніж спортсмени, знає, як тримати себе у формі?

Олег Соловей: Систематично рухатися, щоб трохи пропотіти

Заслужений тренер України, головний тренер збірної України з таеквон-до, володар п’ятого дану, іванофранківець Олег Соловей постійно підтримує себе в тонусі. Нині його бездоганну форму можна побачити, коли франківські таеквондисти демонструють свою майстерність на показових виступах.

Як говорить тренер, аби тримати себе у формі, не потрібно особ­ливих подвигів у спортзалах чи екзотичних дієт. Достатньо просто приділяти увагу своєму здоров’ю.

«Найкраща дієта — це не їсти все підряд та не наїдатися на вечір, — каже Олег Соловей. — Два-три рази на тиждень давайте організму фізичні навантаження. Це може бути проста пробіжка, або ж футбол чи теніс. Заняття можуть тривати і недовго, головне — робити це систематично».

За його словами, для того, аби скинути вагу, не потрібно тягати «залізо» у спортзалах, бо це навантаження виключно на м’язи, які просто ростимуть під жировою тканиною. Жири потрібно спалювати. А найкраще для цього підійдуть заняття аеробікою, коли людина протягом усього тренування рухається. Якщо ж немає такої можливості, можна їздити на велосипеді, плавати, а взимку робити прогулянки на бігових лижах.

Сам Олег Соловей займається, коли тренує своїх вихованців. «На тренуванні я разом зі спортсменками повністю роблю розминку, — каже він. — А коли вони перевдягаються, то 10‑15 хвилин качаю прес, підтягуюся, віджимаюся. Раз на тиждень намагаюся пробігти крос. Звісно, коли готуюся до семінарів, то займаюся особливо відповідально».

За словами тренера, для підтримки форми не підходить вранішня зарядка. Вона призначена для того, аби збадьорити організм. «Критерій хорошого заняття фізкультурою — це коли людина добре потіє та дихає, — говорить Олег Соловей. — Тільки тоді починає нормально працювати серце, кров біжить по жилах і в людини покращується самопочуття».

Степан Мазур: Ми не забагато їмо, а замало рухаємося

Івано-франківський автогонщик Степан Мазур є майстром одразу з трьох видів спорту — велоспорт, мотокрос та автоспорт. Здавалося б, навіщо гонщику слідкувати за вагою та займатися фізкультурою, адже за кермом він все одно сидить. Проте Мазур думає інакше.

«Чим би людина не займалася, із зайвою вагою їй завжди важче, — каже Степан Мазур. — Я вважаю, що ми не забагато їмо, ми замало рухаємося. Кожен з часом сам має вивчити, що є корисним для його організму, а що йому не бажано. Дуже багато тут залежить від характеру людини».


Сам автогонщик починає свій день з пробіжки. Переконаний, організм має отримувати трішки, але всього. Два рази на тиждень, цілий рік, за будь-якої погоди він купається в річці. Раз на місяць обов’язково відвідує сауну, щоб відкрилися пори шкіри. Постійно їздить на велосипеді, особливо в горах, бо свіже повітря плюс фізичні навантаження дають неймовірний ефект. А ще Мазур займається йогою. Регулярно виконує комплекс вправ для дихання. За його словами, зазвичай людина використовує 30‑40% своїх легень. А спеціальні заняття дозволяють залучити до дихання ще 30% і завдяки цьому внутрішні органи отримують більше кисню.

Та попри правильне харчування та фізичні вправи Степан Мазур радить не забувати і про здоров’я духовне. «Я дотримуюся посту, — розповідає він. — Недарма ж маємо чотири пори року, і після кожної з них церква підказує нам почистити тіло і душу постом. Взагалі намагаюся вживати простішу їжу. Треба жити не для того, щоб їсти, а їсти для того, щоб жити. А ще я б радив кожному повісити на стіну заповіді Божі та щодня звірятися з ними. Там усе написано. Насправді в житті все просто, але про це мало хто замислюється».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.