Спорт

Борці показують клас

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Часом за перипетіями численних футбольних чемпіонатів прикарпатські шанувальники спорту не помічають справді значних досягнень представників індивідуальних видів. Наша розповідь про рік, що надовго запам’ятається нашим спортсменам-борцям.

Вже традиційно Асоціація спортивної боротьби України наприкінці року підвела підсумки. У ньому за результатами всеукраїнських та міжнародних змагань визначають кращих борців нашої держави. За підсумками 2010 року Прикарпаття – у трійці кращих.

Нікого в Україні не дивує те, що калушанина Василя Федоришина визнали кращим борцем року, а його тренер Ігор Барна став третім серед величезної кількості своїх колег. Проте Івано-Франківщина вперше увійшла до трійки кращих як за показниками чоловіків, так і представниць прекрасної половини людства.

За словами президента обласної федерації вільної боротьби Едуарда Прощука, рейтинг не може не радувати, адже досі Прикарпаття не підіймалося вище 5-6 місця. Удвічі приємніше, що це результати виступів наших борців та роботи тренерів.

Василь Федоришин цього року зібрав багатий медальний урожай: золото Кубка світу, бронза чемпіонату Європи, срібло чемпіонату світу. Найгучнішим успіхом стала медаль на чемпіонаті світу у Москві.

За словами Ігоря Барни, у Білокам’яній нашому борцю випав дуже важкий жереб. Федоришин, який перед турніром ще й пошкодив ногу, мав пройти всю еліту вільної боротьби у категорії до 60 кг. Перший поєдинок – екс-чемпіон світу узбек Ділшот Мансуров, другий – грузин Малхаз Курдіане, призер чемпіонату Європи, третій – представник Туреччини Ерстін Сетін, четвертий – дворазовий світовий призер Зеліхман Хусейнов з Азербайджану. Та у фіналі вже дещо втомлений Федоришин поступився свіжішому росіянину Бесіку Кудухову, який до фіналу мав значно легший шлях. Звісно, шкода, що не вдалося піднятися на найвищий щабель п’єдесталу пошани. Але своїм цьогорічним доробком Василь Федоришин вкотре підтвердив, що є лідером української збірної.

Достойним продовжувачем свого досвідченого земляка є ще один калушанин, 20-річний Андрій Квятковський. Цього року цей майстер спорту виборов бронзу на юніорському чемпіонаті Європи.

Все голосніше про себе заявляють прикарпатські борчині. На Кубку світу у Китаї бронзові нагороди вибороли Наталія Пульковська з Коломиї та Ірина Харів з Калуша, а командою разом з калушанкою Мар’яною Квятковською стали четвертими.

Юніорський чемпіонат Європи став успішним для Мар’яни Безрукої, у її активі срібна медаль. Тягнеться до своїх старших колег 16-річна Ілона Семків з села Вигода. Другий рік поспіль підопічна тренера Максима Кравченка перемагає на кадетському чемпіонаті Європи.

Головним стартом сезону можна вважати виступ Ірини Харів та Мар’яни Квятковської, які взяли участь у чемпіонаті світу у Москві. Проте поступилися вже у перших своїх сутичках. Наступного року відбудеться ще один чемпіонат світу, а далі – літня Олімпіада у Лондоні 2012 року. Немає сумнівів, що Федоришин боротиметься за право поїхати на Туманний Альбіон. Та не забуваймо, що Харів і Квятковська виступають в олімпійських вагових категоріях. Тож шанувальників боротьби попереду чекає чимало цікавого.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.