Спорт

Бойові дівчата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

За два тижні у столиці Китаю Пекіні розпочинається безпрецедентний турнір. Перші Всесвітні ігри єдиноборств зберуть представників 13 видів бойових мистецтв з усього світу. У списку учасників – дві прикарпатські спортсменки – Катерина Соловей та Олена Сайко.

«Золота» Катерина

Катерина Соловей, заслужений майстер спорту України з таеквондо ІТФ та кікбоксингу, виступить у Китаї саме в кікбоксингу (версія WAKO, семіконтакт). У ваговій категорії з нею конкуруватимуть три спортсменки з Норвегії, Італії та Австрії.

Ліцензію на пекінський турнір вона виборола ще в грудні минулого року. Тоді в італійському місті Кіньяно відбувся ліцен­зійний турнір з кікбоксингу за версією WAKO. Катерина посіла третє місце у ваговій категорії до 55 кг.

Попри поважний спортивний вік, 30‑річна Катерина перебуває у прекрасній формі. Ще до турніру в Італії, у жовтні 2009‑го, в Австрії вона стала чемпіонкою світу, перемігши у всіх чотирьох своїх поєдинках. При чому у фіналі не залишила жодних шансів чинній тоді чемпіонці світу зі Словенії.

За підсумками 2009 року, які підвели спеціалісти управління спорту ОДА, Катерина Соловей увійшла до десятки кращих спортсменів області з неолімпійських видів спорту. У тренерську десятку втрапив і заслужений тренер України Олег Соловей, чоловік і спортивний наставник Катерини.

Вже цього року Катерина Соловей виборола ще одне світове «золото» – у червні їй підкорився кікбоксерський Кубок світу. Як каже Олег Соловей, весь 2010 рік можна вважати підготовкою до Китаю. Останні тренувальні збори почнуться 15 серпня у Конча-Заспі. Одразу після них – на літак до Пекіну.

Амбітна Олена

Серед 13‑ти видів єдиноборств у пекінському турнірі буде представлене й самбо. Це слово є абревіатурою з російського «САМооборона Без Оружия». Засноване у 1938 році у СРСР, нині воно популярне у багатьох країнах світу. Це – синтез різних національних видів єдиноборств, зокрема дзюдо.

Олена Сайко, попри свій молодий вік (23 роки), вже встигла здобути міжнародне ім’я. Вихованка Надвірнянської СДЮШОР «Нафтохімік Прикар­паття» ще у 2007 році була брон­зовою призеркою етапу Кубка світу з самбо, який відбувався у Москві.

Вже наступного року в Тбілісі Сайко стала чемпіонкою Європи.

На початку травня на турнірі класу «А» у Москві Сайко виборола бронзову медаль. За кілька днів на чемпіонаті світу в Мілані вона зупинилася за крок до вершини та взяла «срібло». Вже цього року у травні у Мінську на чемпіонаті Європи надвірнянка знову взяла «срібло», програвши потужній Катерині Прокопенко з Білорусі.

З 1981 року самбо – олімпійський вид спорту, але в програму Олімпіад його досі не включили. Тому багато спортсменів‑самбістів виступають ще на змаганнях з дзюдо. Не виняток і Олена.

На Всесвітніх іграх єдиноборств у ваговій категорії до 64 кг, крім нашої землячки, боротимуться ще 11 самбісток. Як каже її тренер Євген Боднарук, пробитися до складу збірної на цей турнір Олені вдалося завдяки успішним виступам цього року. Вона стала чемпіонкою України та призером чемпіонату Європи.


До теми

Всесвітні ігри єдиноборств (з 28 серпня по 4 вересня) цього року відбудуться вперше. Їх проведе міжнародна організація SportAccord. Помірятися майстерністю з’їдуться більше тисячі спортсменів, кращі з кращих у світі. Ці змагання планують проводити раз на три-чотири роки та перетворити їх на своєрідну олімпіаду єдиноборств.

SportAccord (до липня 2009 року – Генеральна асоціація міжнародних спортивних федерацій) – міжнародна організація, створена для підтримки спілкування та співпраці між різними міжнародними спортивними федераціями.

Створена у 1967 році, нині SportAccord об’єднує федерації понад 100 видів спорту. Його штаб-квартира розташована у Лозанні.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.