Люди Розваги Світ

У Франківську пройде 13-й міжнародний MitOst-фестиваль

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

З 23 по 27 вересня в Івано-Франківську проходитиме 13-й міжнародний MitOst-фестиваль.

MitOst-фестиваль називають місцем зустрічі людей різних культур, мов і спільнот. Завдання фесту – створити дружнє середовище для діалогу, долучитися до якого може кожен. Організатор – міжнародна незалежна мережа активних людей MitOst, яка підтримує культурний обмін і громадянську активність в Європі й сусідніх країнах.

11257792_652754304855939_8749110704997363082_n

Фестиваль є мандрівним і щороку відбувається в різних містах. Цьогоріч Івано-Франківськ отримав можливість прийняти цю подію і разом з нею – понад 200 гостей з Німеччини, Польщі, Грузії, Вірменії, Молдови, України, Росії та інших країн.

У попередні роки фестиваль відбувався у Новому Саді в Сербії, Ляйпциґу в Німеччині, Чеських Будейовіцах та інших містах. Вперше в Україні його провели у 2008 році в Ужгороді.

gfhngfjn

«У світі сьогодні побутує думка, що Україна – небезпечна держава, – говорить координаторка фестивалю в Івано-Франківську Іванна Чупак. – Готуючи заявку на проведення MitOst-фестивалю в Івано-Франківську, ми прагнули показати, що ми в Україні живемо, працюємо і, попри події на Сході, намагаємося розвивати різні сфери життя, освіту, культуру».

За словами організаторів, у фокусі цьогорічного MitOst-фестивалю – теми урбаністики, екології, прав людини, міграції, неформальної освіти, єврейської та німецької спадщини в Івано-Франківську. Учасники також обговорюватимуть, як країни виходять із кризи та які можливі сценарії для України.

hgf

«Сподіваємося, на фестиваль зможуть приїхати члени MitOst із Росії. Ми зробимо майданчик для дискусії, запросимо експертів, істориків, – каже Іванна Чупак. -Маємо надію, що до цієї розмови приєднаються франківці. Спілка MitOst не є політичною, але своїми культурними та освітніми заходами прагне донести ідеї відкритості та діалогу, що жити можна тільки в мирі».

jkk

Під час фестивалю гості разом з франківцями проведуть понад 50 майстер-класів, подіумних дискусій на політичні теми, лекцій, презентацій соціальних ініціатив, літературних, музичних і театральних заходів. Зокрема, дискусію «Культура і конфлікт», кінопокази від фестивалю Docudays, документального фільму Анґеліки Віттліх «Ось іде людина» (за книжкою Александра Ґранаха, перекладеною Галиною Петросаняк), презентацію книжки Ґабріеля Волькенфельда «Wir Propagandisten», присвячену проблемам ЛГБТ-спільноти.

Однією з ключових подій MitOst-фестивалю стане 2-й форум «UkraineLab: Візії для побудови миру і нова роль громадянського суспільства і культури».

Серед учасників фестивалю: Юрій Андрухович, Юрко Прохасько, Галина Петросаняк, Юрій Іздрик, а також менеджери від культури, громадські активісти і представники державних структур з ЄС та України.

Довідка:

Спілка MitOst підтримує культурний обмін і громадянську активність в Європі й сусідніх країнах. Налічує близько 3 тисячі членів у понад 40 країнах. MitOst надає можливість своїм членам втілити власні проекти. В Україні близько сотні членів MitOst. Їхні проекти: Майстерня Громадської активності, Студії живої історії, форум «Ukraine Lab», програма обмінів Tandem Ukraine.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.