Культура

«В очікуванні дива»: у Франківську проводять концерти для майбутніх мам

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Здавна відомо, що музика має великий вплив на людину – дорослу, малу та навіть ненароджену. Концерти для вагітних – звична річ по всьому світу. У Франківську такого ще не було. Тож вирішили спробувати. В обласній філармонії організували для майбутніх мам цикл концертів класичної музики «В очікуванні дива». Дев’ять місяців тремтячого очікування – дев’ять концертних програм. Поки заплановано шість, чи буде продовження – залежить виключно від майбутніх мам.

mam (2)

Вітаміни для душі

Ілона Мурзова – мама п’ятьох дітей: чотирьох донечок та синочка. Коли чекала на найменшого Даню, якраз розпочався проект музики для майбутніх матусь. Ілона встигла побувати лише на двох – була вже на дев’ятому місяці вагітності.

У родини Мурзових є традиція – щочетверга проводити час з п’ятирічними близнятами Далілою і Домініко. Кожного разу обирають щось нове. І от тоді Ілона зібрала дівчат і – в філармонію.

Малий зал. Перший ряд. Відстань між музикантами та глядачем – півтора-два метри. Перший концерт «Все починається з любові». У програмі твори Ельгара, Крейслера, Кляйна, Массне. Виконує струнний ансамбль «Quattro Corde». На такому концерті родина була вперше.

«Це неймовірні відчуття, коли під час концерту ти чуєш рухи малятка, – каже Ілона Мурзова. – Емоції просто переповнюють. Майбутнім матусям дуже корисно приймати такі духовні вітаміни, подбати про себе й дитинку саме так». Та й близнюкам сподобалось, Ілона каже, раділи, аплодували, а після концерту питали: «Коли підемо ще?».

mam (1)

Є в залі й ігрова зона, іграшки. Але дітям не до того, кажуть організатори, вся увага – на музикантів та інструменти.

«У нас були зовсім малі діти, яким рік і кілька місяців, ми думали, вони не витримають, будуть плакати, – каже Людмила Лінник-Савка, лектор-музикознавець і ведуча. – Але діти спокійно витримують такий концерт, він не довгий – 45-50 хвилин».

Ідея створити такий цикл концертів належить саме їх ведучій. До речі, Людмила також чекає дитину. Каже, обирали легкі для сприйняття композиції.

«Наприклад, музика Моцарта підходить абсолютно всім, – говорить музикознавець. – Мені особисто дуже імпонує Вівальді. Це просто унікальний рецепт! Навіть якщо хтось ніколи не слухав класичну музику і впевнений, що він її не любить, то може спокійно вмикати Вівальді, будь-що, і даю 99,9 %, що ця музика сподобається».

А от Бетховен не прийшовся до смаку жодній із трьох дітей пані Людмили. Каже, коли слухала його твори, то вони в животі починали штовхатися.

«В мене було враження, що дитина дратується, – говорить жінка. – Це моє таке внутрішнє відчуття, бо якщо під іншу музику дитина або тихенько сидить, або м’яко рухається – випрямляє ручки, ніжки, то під Бетховена це завжди був просто бунт».

Репертуар обирала керівник струнного ансамблю Анжела Приходько. Каже, хотіли представити різні стилі, різні епохи.

«На кожен концерт – інша програма, ми грали і барокову музику, і джаз, і танго, був і вокал, і гітара, і українська музика. У програму я не брала сумні, трагічні твори, як правило, це музика спокійна, лірична або весела. До речі, на деякі концерти ходили не лише вагітні жінки».

Бах допоможе заснути

Після концерту зі слухачами зустрічаються психологи. Дають поради, відповідають на запитання, розповідають, як налаштовувати себе перед пологами. До речі, прослуховування класичної музики – це один з етапів у підготовці до пологів.

Психологи радять, якщо хочете, аби ваша дитина була розумна та красива, – слухайте класику.

«Є різні дослідження, зокрема вчених Каліфорнійського університету про те, що прослуховування фортепіанної музики Моцарта впливає на інтелектуальний розвиток дитини, – говорить психолог, арт-терапевт Ольга Шологон. – Зокрема підвищує коефіцієнт IQ на 8-10 одиниць. Дуже добре впливає й на формування мови дитини».

mam (3)

Щодо краси, то наукових досліджень з цього приводу немає, але твердження є.

«Говорять, що прослуховування класики відображається на зовнішності дитини, – каже Ольга Шологон. – Мова не про те, що можна змінити форму очей чи носа, але саме прослуховування впливає на гармонізацію зовнішності. І загалом, якщо ми подивимося на людей, які слухають класичну музику, то вони виглядають гармонійними».

Зовнішність – це добре, але вагітній жінці насамперед треба думати про свій емоційний стан. І от саме, слухання музики є одним із способів навчитися справлятися зі своїми емоціями.

«Стан напруги знімуть «Аве Марія» Шуберта, п’єси Чайковського, – розповідає Ольга Шологон. – «Італійський концерт» Баха допоможе заснути. Дуже корисні звуки природи – шум моря, спів птахів, а також фольк­лорні композиції, але зі спокійним ритмом. Музика допомагає проживати емоції, дуже часто буває, що ми в житті поспішаємо, якісь наші думки не дають нам прожити емоцію і від цього напружується тіло, а слухання музики допомагає прожити цю емоцію, випустити її. Тоді й тіло розслабляється».

А ще психолог радить вагітним співати колискові, і тут немає жодного значення, чи є у вас музичний слух чи ні.

«Багато жінок кажуть: «О, я не вмію співати, в мене немає голосу». Але це взагалі не важливо, – говорить пані Ольга. – Адже сам спів колискової добре впливає і на жінку, і на дитину».

Ідея – гарна, музика – чудова, якби не одне «але». Людей мало, кажуть організатори. Людмила Лінник-Савка пояснює це так:

«Вагітні жінки – це складна аудиторія, тому що вагітна дуже непередбачувана. Сьогодні вона планує йти на концерт, вона вже купила квиток, у неї все чудово, а завтра раптом погана погода, і в неї не той настрій, вона сидітиме вдома, закутана в коцику, і нікуди не піде».

На січень-лютий мають бути ще три концерти. Ілона Мурзова планує піти разом із дітьми. Зараз слідкує за анонсами. А поки маленький Даня зі старшими сестричками слухають класику вдома.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.