Культура

У Ворохті освятили відреставровані давні ікони (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У неділю, 19 березня, у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Ворохти відбулося освячення двох відреставрованих старовинних ікон та їх сучасних копій. Після святкової літургії отець Василь Михайлюк освятив відреставровані ікони із зображенням Матері Божої з маленьким Ісусом та християнським сюжетом Вознесіння Господнього, повідомляє Репортер з посиланням на сторінку громади в соцмережі.

Минулого року під час ремонтних робіт на третьому поверсі Ворохтянської селищної ради їх було знайдено в одному із занедбаних кабінетів. Якщо б не уважність і Боже провидіння начальника сектору цивільного захисту та мобілізаційної роботи Володимира Петрованчука, то ці святині могли б потрапили на смітник, як і весь інший мотлох, – йдеться у повідомленні.

На жаль, поки що невідома історія походження ікон. Єдине – це їх орієнтовний вік. На думку фахівців кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету, твори можуть бути датовані XVII століттям.

Завдяки клопотанню та домовленностям начальника відідлу туризму, зовнішніх зв`язків та інвестицій Віталія Кермощука й ректора ПНУ Ігоря Цепенди, ікони були передані на реставрацію до вишу. Понад пів року викладачі та студенти університету працювали над відновленням святинь і створенням їх сучасних репродукцій.

Відрадно, що нарешті відреставровані ікони повернулися до Божого Храму, де вони продовжать служити громаді! А кожен бажаючий зможе відвідати церкву Різдва Пресвятої Богородиці у Ворохті, помолитися та звернутися до Господа у своїх потребах біля старовинних і намолених ікон, – пишуть у громаді. – Дякуємо всім, хто долучився до цієї доброї справи!

На знак подяки ректору ПНУ Ігорю Цепенді селищний голова Олег Дзем`юк від імені громади подарував картину Володимира Жаркова «В серці Карпат. Ворохта».

Усі фото: Денис Жарков

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.