Культура Фото

У Криворівні відкриють музей Параски Плитки-Горицвіт (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У колишньому приміщенні сільської ради Криворівні відкриють музей Параски Плитки-Горицвіт.

Зберігати культурну спадщину та розвивати туристичний потенціал регіону – основна мета відкриття музею. Це черговий крок на шляху до збереження творчої спадщини Параски Плитки-Горицвіт. Наступний етап – реставраційні роботи в будинку Параски, який є частиною музейного простору, пише Репортер.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

Група активістів спільно з ГО «Центр «Криворівня» розробили стратегію належного збереження та популяризації робіт Параски. В її рамках: відкриття музейного простору в центрі села, реставрація хати художниці з належними умовами зберігання робіт – температура, вологість тощо.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

Наразі в будівлі, що донедавна належала селищній раді Криворівні, тривають роботи з облаштування фондів музею, службового приміщення і тематичних експозиційних зал: біографічної, фото, літературної та художної.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

Відкриття планують на грудень цього року, щоб туристи, які приїжджають сюди на зимові свята, змогли пізнати й дивовижний світ Параски.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

Параска Плитка-Горицвіт — гуцульська художниця, фольклористка, етнографка, філософиня та фотографка. Вона усамітнено жила у Криворівні, проте стала одним із культурних символів Гуцульщини. В її роботах – фотографіях, картинах, скульптурах – поєднані українські традиції та експериментальність, знання про космос, політику та далекі країни, де вона ніколи не бувала.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

З кожним роком творчість Параски привертає все більше уваги. Лише у 2020 році її роботи надруковані у французькій книзі «Світова історія жінок-фотографів» (Une histoire mondiale des femmes photographes). Проте, донині в її рідному селі не було спеціально облаштованого простору з тематично завершеною експозицією.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

Проект реалізується у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що проводить Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» та фінансування Верховинської громади.

Музей Параски Плитки-Горицвіт

Великдень в Криворівні на світлинах з архіву Параски Плитки-Горицвіт (ФОТО)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.