Культура

«Спочатку я намагався вдавати з себе актора», ─ Юрій Іздрик про дебют у фільмі «Я і Фелікс»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Україні триває прокат стрічки української режисерки Ірини Цілик «Я і Фелікс». Фільм знятий за мотивами роману відомого письменника, учасника російсько-української війни Артема Чеха «Хто ти такий?».

У четвер, 18 червня, в Івано-Франківську відбулась зустріч глядачів із творчою командою фільму. Зокрема, з режисеркою Іриною Цілик та головним героєм Юрієм Іздриком, пише «Репортер».

Прем’єра фільму «Я і Фелікс» відбулась у 2022 році на Варшавському кінофестивалі. На екранах українських кінотеатрів стрічку показують з 11 квітня. За перший тиждень прокату фільм зібрав понад 1,2 мільйона гривень.

Так сталося, що ми з Чехом не лише партнери, а й подружжя. Тому для нас ─ це сімейна історія, ─ каже Ірина Цілик. ─ Роман автобіографічний і він розповідає про непрості часи ─ 90-ті роки. Головний герой має дуже особливого друга ─ ветерана війни в Афганістані, на ім’я Фелікс, якого зіграв Юрко Іздрик. Цей ветеран дуже травмований війною, але водночас це дуже яскрава людина, харизматична, непроста.

Спочатку я намагався вдавати з себе актора, налаштовувався на кожну сцену, ─ прокоментував Іздрик свій дебют у кіно. ─ Але пізніше я зрозумів, що таке кінематограф і перестав перейматися. Відкрию вам секрет ─ потрібно лише з правильною інтонацією сказати фразу, написану в сценарії, і правильним ракурсом повернути обличчя до камери. Оце і все. Та загалом, робота над цим фільмом була для мене великою пригодою і радістю.

Також одного із головних героїв ─ Тимофія у підлітковому віці ─ зіграв іванофранківець Владислав Балюк, який раніше грав головну роль у виставі «Оскар і Рожева Пані».

Це був його дебют у кіно. Він перше брав участь в такій роботі і я дуже задоволена цією співпрацею. Він дуже талановитий молодий актор, ─ говорить Ірина Цілик.

За словами Ірини, загалом це фільм про стосунки батьків з дітьми. Але режисерка також сподівається, що стрічка підштовхне до діалогу про реабілітацію військових, які пройшли російсько-українську війну.

Я бачу на показах військових. Я бачу, як вони реагують, як сміються з жартів. Але водночас вони кажуть: «Скоро ми будемо такими «феліксами». Мене це ранить. Хотілося б, аби ми допомагали один одному. Я сподіваюся, що цей фільм спонукає нас думати та говорити про те, як допомогти військовим, які повертається додому з війни, ─ розповіла Ірина Цілик.

Авторка: Ірина Гаврилюк

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.