Культура

Селфі в музеї. Цьогоріч акція у Франківську проходить в особливих умовах (ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Щороку у третю середу січня музеї усього світу відчиняють свої двері для відвідувачів. Їх запрошують зробити селфі на тлі вподобаного експоната, пише Репортер з посиланням на Канал 402.

Порожні тумби та щільно затулені вікна. Так нині виглядає Музей мистецтв Прикарпаття. В мирні часи відвідувачі могли бачити тут одну з найкращих колекцій галицького сакрального мистецтва. З початком війни, каже директор музею Василь Романець, зробили все можливе, аби зберегти експонати.

Ми всю експозицію, всі картини демонтували та зберігаємо в належному стані, – говорить Василь Романець. – Ось залишилися деякі скульптури, які недоцільно тягати, рухати, бо вони в такому стані, що краще їм залишатися тут. То обгорнули їх у вогнетривку, вологостійку тканину, щоб їм нічого не зашкодило.

Попри такі умови, відключення світла та нестачу місця, в музеї проводять виставки сучасного мистецтва. Митці активно беруть участь, хоч відвідувачів суттєво поменшало.

Незвичну акцію дня селфі в музеї запропонував розграбований росіянами Херсонський художній музей. Його колекція налічувала близько 13 тисяч експонатів, серед яких роботи всесвітньо відомих митців та цінні ікони. Перед втечею з Херсона, російські військові фурами вивозили речі з колекції. Тому музейники просять підтримати їх та опублікувати у соцмережах селфі минулих років. До акції вже доєдналися херсонці, які зараз знаходяться в Івано-Франківську.

Читайте: Ліфти зупиняються. Як вимкнення електрики впливають на життя багатоповерхівок у Франківську (ВІДЕО)

Наприклад, для Анни Херсонський художній музей був особливим місцем. Саме з нього почалося для неї знайомство з Херсоном. Дівчина ділиться спогадами, каже неодноразово відвідувала виставки, брала участь у заходах. Нині як ніколи хочеться повернутися до тих моментів.

Звичайно я бачила, що викладали фото, – каже Анна Манжай. – І я беру у цьому участь і зараз теж, бо фото залишилося багато. Хочеться ділитися цими спогадами з іншими, щоб усі бачили, як це було, і, сподіваюся, як це буде.

Бюст молодої дівчини Еміліо Фіаскі, який став “обличчям” селфі в Херсонському музеї, опинився серед творів, які окупанти викрали. Наразі місцезнаходження скульптури невідоме. Селфі пропонують викласти у соціальні мережі з оригінальними хештегами.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.