Культура

Радіодиктант національної єдності: як взяти участь

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У п’ятницю, 27 жовтня, об 11:00 23 рік поспіль відбудеться Радіодиктант національної єдності-2023, започаткований командою Українського Радіо.

Читатиме Радіодиктант актор і театральний режисер Олексій Гнатковський, а звучатиме він на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура.

Радіодиктант національної єдності: як взяти участь

Отже, для того, щоб написати Радіодиктант національної єдності-2023 27 жовтня об 11:00 за київським часом увімкніть зручний для вас майданчик трансляції:

Олексій Гнатковський закликав долучитися до написання Радіодиктанту українців по всьому світу і відчути радість єднання.

«Перш за все розумію, що Радіодиктант національної єдності — це те, що об’єднує між собою не тільки українців в Україні, а й українців по всій планеті. Коли сідають писати диктант у всьому світі — це наче величезна потужна хвиля, і українці стають величезною силою. Я розумію свою відповідальність за цей диктант, але, з іншого боку, я розумію, що це величезне щастя — бути причетним до цього великого руху.

За словами Гнатковського, мова – це те, що об’єднує зараз українців. Тож радіодиктант є можливістю виявити цю єдність.

Моя найбільша порада під час написання Радіодиктанту — по-перше, приєднатися до нього, а по-друге, мова не йде про правильність чи неправильність написання диктанту. Хоч, звичайно, хочеться написати без помилок, але сама участь у цьому, долучення до Радіодиктанту національної єдності — то найбільша насолода. Бажаю всім отримати цю насолоду від причетності до великої української хвилі — відчути себе частиною єдиного народу. Відчуйте цю радість і не хвилюйтесь за написання!» — порадив Олексій Гнатковський.

Нагадаємо, Радіодиктант називатиметься «Дороги України», авторкою тексту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії — Катерина Калитко. До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Минулого року текст Радіодиктанту національної єдності-2022 «Твій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу, читала — народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Радіодиктант торік написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.