Культура

Пилип’юк показав землю Тараса

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулої п’ятниці у Львівській галереї мистецтв імені Бориса Возницького відбулася презентація фотовиставки та книги Василя Пилип’юка «Україна – земля Тараса». Вона стала однією з ланок масштабного творчо-культурологічного проекту івано-франківського фотохудожника.

Фото Володимира Пилип’юка

За словами автора, він прагнув передати своє відчуття Украї­ни співвідносно до генія Кобзаря, його алегорій, метафор, інтонацій – у поезії, малярстві та графіці. Концепція проекту виникла після знайомства Пилип’юка з виданим на початку минулого століття альбомом репродукцій картин Шевченка. А далі була творча експедиція Україною.

Результатом майже місячної подорожі автентичними Шевченковими місцями і став презентований фотоальманах. Крім того, у трьох виставкових залах галереї мистецтв представили як світлини з альбому, так і ті, що туди не вмістилися. Автор, комбінуючи мистецькі засоби й режисуру, спонукає не лише до споглядання чергової сторінки, але й до бажання вивчати першоджерело – творчість Кобзаря. Пилип’юк, як відзначила професор Олександра Сербенська, зумів передати на папері відголосок часу, поєднати старовину й сучасність, Шевченкове троїсте бачення сутності людини «Бог. Україна. Свобода».

Якщо зважити, що поетична спадщина Шевченка – це 240 творів, а мистецька – 1200, то зрозуміло, що Василь Пилип’юк має простір і для нових проектів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.