Культура

Коломия танцює. Як гуцули відгуляли свій черговий фестиваль (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У селі Королівка Коломийського району відбувся XXIV Гуцульський міжнародний фестиваль. Дійство це щорічне – з 1991-го, змінюються лише локації. Коломийщина приймає фест уже втретє.

Свято розпочали у Коломиї – XXI Міжнародною науковою конференцією у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Там зібралися вчені, які працюють над темою Гуцульщини. Тут можна було почути про так званий гуцульський феномен, який криється саме в самобутності цього народу. В результаті був виданий збірник з матеріалами конференції під назвою «Український феномен Гуцульщини: національний та європейський контексти». Спеціально запрошеними гостями були делегації із сусідніх Польщі та Румунії.

Організатори наголосили на тому, що мета заходу – не лише показати автентичну Гуцульщину, традиції, обряди одяг та їжу, але й привернути увагу влади до збереження культури, а також соціально-економічного розвитку гірських районів.

Наступного дня фестиваль проходив у приміському селі Королівка, десь за 3-4 кілометри від Коломиї.

Там встановили рекорд України з масового виконання коломийки – танцювали 1200 людей. Рекорд засвідчила представниця Книги рекордів України Ганна Крисюк, яка наприкінці додала, що це рекорд кожного українця і вона цим пишається.

На фестивалі іноземці радо ділилися враженнями.

«Бачила народні костюми, куштувала традиційні страви, танцювала коломийки, але найбільше мене вразили сам колорит свята, – каже Данута Соболевська, гостя з Польщі. – На фестивалі я вперше, але планую відвідати свято ще й наступного року».

Біля сцени розмістився куточок «живої презентації», де до Гуцульщини можна було доторкнутися та відчути ії на смак у прямому значенні. Люди з ближніх сіл радо показували свої строї та розповідали про весільні обряди. Тут також була представлена традиційна покутська та гуцульська кухня.

Найоригінальнішим виявилося вбрання нареченої із села Мишин Коломийського району. Окрім сорочки, сукна, кептаря (безрукавки) та хустки, дівчина одягла головний убір із гусячого пір’я вагою близько кілограма. До речі, птахів для цього обирали тільки білих.

Неподалік розташовувався ярмарок, де було розмаїття традиційних страв та напоїв: бограч, банош, запечена риба, узвар, медовуха, наливки, натуральний мед. Усе це можна було скуштувати й купити додому.

Також проводилися майстер-класи з приготування бограча, розписування писанок і створення традиційного гуцульського намиста – ґердана.

Свято тривало до пізнього вечора.

Добре відпрацювали й запрошені артисти: Наталія Фаліон і гурт «Лісапетний батальйон», Василь Мельникович, дует «Писанка», Богдан Сташків, гурт «Дзвони», та інші. Спеціальним гостем був Дзідзьо.

Ну свято вдалося, як завжди, у гуцулів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.