Культура

Колекціонер кактусів з Галича назбирав 500 видів цих колючих рослин

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Іван Мандзюк, 55-річний міцний чоловік із Галича, 45 років свого життя присвятив кактусам. Нині у його колекції понад 500 видів цих колючих рослин, кілька десятків літопсів і конофітумів. Усе це тримає вдома в теплиці. Там і пропадає цілими днями. Каже, то його відпочинок і заряд позитивних емоцій. Іван має у колекції квіти, які вартують по кілька тисяч гривень, але не продає, не обмінює, бо каже – це все його діти.

Іван Мандзюк ніколи не продасть свою колекцію, каже, то його «дітки»
Іван Мандзюк ніколи не продасть свою колекцію,
каже, то його «дітки»

Мандзюк за фахом лісовод. Кремезний, вусатий чолов’яга з легкістю забирається на 40-ка метрові сосни, зриває шишки, висушує їх, розсаджує, черенкує. Нині то його підробіток. А відпочинком називає своє дитяче хобі, яким займається з 10 років, – вирощує та колекціонує кактуси.

DSC_3270

А почалося все з одного походу в гості разом із мамою до її колежанки. Побачив у неї на підвіконні ехінопсис, а на ньому багато діток. Попросив ножа, зрізав два і посадив удома. Вкорінилося, почало рости, то радості не було меж! Далі пішли книжки про кактуси, бо хотілося знати більше.

«Потім почав голову задирати по всіх вікнах – у кого що є, – посміхається Іван Мандзюк. – Ходив по людях, випрошував. Так і друзі з’явилися, такі самі, як я. Почав ходити на дитячу секцію, потім у дорослу. Все було серйозно й дуже цікаво».

DSC_3256

Раніше, каже чоловік, він лише підтримував свою колекцію, а останні шість років знову почав щось вирощувати, сіяти, розводити. Сміється, що старість прийшла, а таким чином він вертається до молодості.

Людей, які займаються кактусами, називають кактусистами чи кактусоводами. І то здебільшого – чоловіки. І вдома у Манд­зюків всіма вазонами завідують чоловіки. Хобі батька підтримує син Роман.

«Колись, як був малий, то приходив і казав: «Тату, у мого однокласника батько машини ремонтує, в іншого ще щось там робить, а що я маю казати, що ти кактуси садиш? – сміється Іван. – Але зараз і йому подобається це робити. Має свою колекцію».

DSC_3252

Нині у них є лише кактусів понад 500 видів, а ще кілька десятків агав, літопсів і конофітумів. Усе те тримають у великій теплиці – справжньому кактусовому раю.

Всередині тих колючих вазонів яких лише не хоч: великі, малі, колючі, пухнасті. Колекціо­нер додає, що тисячі видів кактусів ще досі не знайдено, тому в жодному ботанічному саду чи у приватній колекції нема повного зібрання цих рослин.

DSC_3278

У своїй теплиці пан Іван має колючі рослини з Америки та Африки. Всі поскладав окремо. Американці – в один кут, а африканці – в інший, ближче до грубки, бо взимку хочуть + 16 тепла. Для решти кактусів підходить температура +5.

DSC_3279

Розповідає, що саме африканські рослини зараз дуже модні. Показує незвичний вазон діоскореї. Це зелена рослина, яка в’ється і росте ніби з дерев’яного ядра. Колекціонер каже, що виростає великих розмірів і десь за років 50 за цю рослину можна буде купити цілий мерседес.

Після цвітіння деякі кактуси дають плоди – ягідки. На смак – ніякі
Після цвітіння деякі кактуси дають плоди – ягідки.
На смак – ніякі

Ще з «модняшок» показує маленькі купочки конофітумів. Таких собі живих камінців. Дуже цікаві. Якісь інопланетні. І так їх багато, що очі розбігаються.

Таке хобі, за словами Мандзюка, досить дороговартісне. Тому, аби заробити на новий вид, він розсаджує та продає ті, що вже має в колекції. Також обмінюється новинками з друзями по всій Україні.

«Товариш зі Львова тримав свою колекцію на роботі, а коли пішов на пенсію, віддав усе мені, бо вдома не мав де тримати, – розповідає Іван. – І так вони в мене вже три роки живуть. Ні копійки не хотів взяти, а колекція дуже вартісна. Тисяч за десять спокійно б розпродав, як би хотів. А мені просто віддав. Сказав, що тепер спатиме спокійно, бо його кактуси не пропадуть».

DSC_3284

Каже, і сам би не продав, бо то його «дітки», які щодня дарують радість.

«Я їх усіх люблю, – говорить кактусист. – Але є два кактуси, які мені найбільш дорогі, – лейхтенбергії. Їх я посіяв ще у 1972 році. Ціле моє життя з ними пройшло».

DSC_3285

Влітку Іван Мандзюк усіх своїх «дітей» виносить на вулицю. Заставляє тими найрізноманітнішими колючками все подвір’я.

«Зранку вийду з кавою, сідаю біля них, аби були так на рівні очей, дивлюся на те цвітіння, як роса на колючках збирається, – замріяно розповідає Іван. – То такий кайф, що не можу передати. Забуваєш про все на світі. Так посидиш і потім відчуваєш позитивний заряд енергії цілий день. А як зацвітуть, то не раз такі запахи, що Франція ховається!».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.