Культура

Карта з гільз. На Прикарпатті ковалі перетворюють снаряди у мистецтво (ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Артоб’єкти, перековані з артснарядів, виставляють на аукціон, щоб за виручені кошти придбати українським воїнам те, що їм необхідне для захисту держави.

На Івано-Франківщині волонтери перековують вистріляні артилерійські гільзи на мистецькі витвори. Гільзи, з якими працюють місцеві ковалі та художники по металу, передають українські захисники з поля бою та деокупованих територій. Згодом ці артоб’єкти виставляють на аукціон, щоб за виручені кошти придбати українським воїнам те, що їм необхідне для захисту держави, пише ТСН.

На Франківщині гільзи стають мистецтвом

Цього разу зі 105-мм гільзи англійської гаубиці (снаряд був випущений 46-ю бригадою в районі Соледара) ковалі створили артоб’єкт у вигляді мапи України.

Гільзу розігріли й розклепали, але верхній капсуль залишили. Він символізує основний напрямок бойових дій. А дерев’яна основа – це українська земля. І там, де вона випалена, там пройшов ворог.

Свої вироби митці та волонтери продають, а гроші направляють на потреби Збройних сил України. Зробити таку мапу із гільз – робота кропітка, на одну йде в середньому два тижні.

Але воно того вартує, кажуть волонтери, за перший проданий витвір уже закупили 30 приладів нічного бачення. Зараз вони готують черговий аукціон-лотерею, щоб зібрати 10 тисяч євро на квадрокоптер для 47-ї окремої механізованої бригади.

Ми, українці, народ міцний. Як одна людина мені сказала, тільки обраний народ може перетворити зброю на творчість. Тому ми так і зробили, – зауважив волонтер Іван Зобків.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.