Культура

“Хочемо святкувати з православними братами” – глава УГКЦ про відзначення Великодня

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Глава УГКЦ Святослав Шевчук на «Живому телебаченні» висловив позицію Церкви щодо збереження чинної Пасхалії та святкування Великодня за юліанським календарем.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

"Хочемо святкувати з православними братами" - глава УГКЦ про відзначення Великодня

Блаженніший Святослав зазначив, що існує два варіанти Пасхалії: нова (яку використовує Римо-Католицька Церква) та стара (якою послуговуються всі Православні Церкви світу).

«Для нас, греко-католиків, це певний виклик», — визнав Глава Церкви. Він нагадав, що більшість парафій УГКЦ за межами України святкують Великдень за новою Пасхалією.

Ми в Україні хочемо святкувати Великдень із нашими православними братами, — заявив Блаженніший Святослав. — Ми розуміємо, що найближчим часом реформи Пасхалії наші брати православні не зроблять.

Він зазначив, що жодна православна Церква у світі не використовує латинську Пасхалію. А спільне святкування Великодня є символом єдності для православного світу.

Читайте: Великдень «по-старому». Коли у 2024 українці святкуватимуть Пасху

Тож на запитання про перехід на Пасхалію за григоріанським календарем Предстоятель відповів, що «сьогодні ми є тільки на початку цього непростого великого шляху».

Зараз пріоритет надається локальній єдності, оскільки сьогодні не можна ще осягнути універсальну. Тому на локальному, місцевому рівні ми зробили такий крок, щоб робити календарну реформу з огляду на здатність чи нездатність наших православних братів іти за нами, — зазначив Блаженніший Святослав.

Водночас Глава УГКЦ запевнив, що збереження чинної Пасхалії ніяк не шкодить єднанню УГКЦ із Римом.

Ця єдність, це сопричастя не накладає уніформізму. Це завжди єдність у різноманітності, — пояснив він.

Блаженніший Святослав наголосив, що шлях до реформи нового календаря буде довгий і непростий.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.