Культура Фото

Франківський драмтеатр відкрив кімнату-музей в пам‘ять про художника Олександра Семенюка (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У франківському драмтеатрі відкрили кімнату- музей колишнього головного художника театру Олександра Семенюка.

Кімнату створили на третьому поверсі театру. Вхід – поряд із барельєфом на стіні. Вхідні двері перенесли з майстерні  Олександра Семенюка. На них окрім таблички “Головний художник театру” напис “Без перерви та вихідних”.

Всередині спробували максимально і повністю повторити його кабінет – фотографували, знімали відео і намагалися зберегти все, як було, розповідає директор драмтеатру Ростислав Держипільський. Музей облаштували на день театру три роки тому. Нині відвідати її може кожен охочий.

“Театр – це пастка. Вона його затягнула і цьому театру він присвятив  всього себе, – каже Держипільський. –  Він помер в театрі у своєму кабінеті. І ми вирішили його світ зберегти. Взяли і зробили такий шматок Семенюка”.

Нагадаємо, у 2013 році заслужений діяч мистецтв України та головний художник Івано-Франківського облмуздрамтеатру імені Івана Франка Олександр Семенюк помер 13 серпня на роботі. Творчий доробок Олександра Семенюка становить більше 60-ти сценографічних проектів.

“У мене в житті було щастя – момент спілкування з генієм і я це усвідомлював. Коли ми їхали на гастролі, Олександр Семенюк беріг цей театр і мене.  Не стало його, а він тепер зверху ще більше мене береже, – говорить Держирільський. – І ми максимально створили його світ.  У нього було навіть кілька світів і це фантастично. Ось один стіл, там стіл, тут ще один, цей – ще для чогось іншого…  Запах є його і це добре. На плетеному кріслі висить його жилетка. Клоунів збирав і віддаровував – в нього їх була неймовірна кількість”.

У музей можуть потрапити всі охочі – ключ є завжди у контролерів-білетерів, додає Ростислав Держипільський.

Нагадаємо, Франківський драмтеатр презентував нову виставу-експеримент «Модільяні» про останні роки життя митця. Її присвятили художнику Олександру Семенюку, який був справжнім генієм. І його великій фразі —«ми приречені на успіх».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.