Культура Люди Статті Фото

Франківська галерея рятує з-під обстрілів твори мистецтва і допомагає художникам

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
З перших днів повномасштабного вторгнення росії команда франківської галереї  “Асортиментна кімната” запустила програму з евакуації та збереження мистецьких робіт. Якщо про державні музеї мало б подбати Міністерство культури, то про самоорганізовані мистецькі простори та приватні колекції художників подбати нікому. І коли стоїть питання покинути дім, аби врятуватися від війни, то мистецькі роботи зможуть врятувати не всі. Якими б цінними вони не були.

За перші 10 днів активної фази війни галерея “Асортиментна кімната” отримала 17 запитів на підтримку з евакуації з Києва, Маріуполя, Одеси та Запоріжжя. Наразі команда відправила в різні укриття 28 серій робіт. Локації укриттів не розголошуються, пише “Репортер“.

Новини Івано-Франківська
Фото: Тарас Теліщак

Команда галереї вивозить мистецькі роботи з-під обстрілів власним коштом Асортиментної кімнати, за організаційної підтримки агенції proto produkciia та фінансової підтримки німецьких колег зі спілки MitOst. Заявки на евакуацію можна залишати, заповнивши онлайн-форму. 

Так, людські життя важливіші за все, тому евакуація людей у найпершому пріоритеті. Разом з тим ми вболіваємо за те, щоб ані в тилу, ані близько до фронтової лінії ми не втратити предмети візуального мистецтва. Адже ця війна – це ж також війна культур,” – каже Альона Каравай, одна зі співзасновниць “Асортиментної кімнати”.

Найчастіше вивозять саме картини, але серед врятованих мистецьких об‘єктів є і серія 3D-робіт і музичні інструменти лабораторії сучасної опери Opera Aperta. Команда “Асортиментної кімнати” під розписку приймає роботи на тимчасове зберігання на час поки російська агресія не буде відбита. Потім ці роботи повернуться у свої простори та майстерні, до своїх авторів та власників.

Читайте також: «Для Бога я створю найкраще». Франківців запрошують у Ваґабундо дивитись, молитись і малювати (ФОТО)

«У воєнний час маємо ще більш дисципліновано робити те, що вміємо, та те, для чого ми створені. «Асортиментна кімната» була створена для підтримки локального мистецтва. А зараз ми маємо його не просто підтримати, а й зберегти», – говорить Аня Потьомкіна, кураторка галереї.

Разом із порятунком робіт, “Асортиментна кімната” надає адресну матеріальну допомогу митцям, які через бойові дії залишилися без жодного фінансування. Як розповідає Альона Каравай, спілкуючись про евакуацію робіт, команда галереї усвідомила, що є художники, які сидять десь у сховищах без будь-яких грошей на рахунку.

“Іноді навіть тисяча на картці може покрити якісь базові потреби чи допомогти виїхати. Тож ми просто перекидали їм гроші”, – розповідає Альона Каравай.

До теми: Вистави у бомбосховищі й волонтерський штаб. Як під час війни працює франківський драмтеатр (ВІДЕО)

За цей час десять художниць та художників в скрутних умовах близько до лінії бойових дій отримали від галереї швидку матеріальну допомогу. А на початку березня Альона Каравай, як співзасновниця ГО «Інша Освіта», долучилася до ініціативи директорки львівського музею «Територія Терору» Ольги Гончар «Музейний кризовий фонд». Спільно вони рятують працівників музеїв, аби ті могли врятувати музейні фонди.

Кризовий фонд надає «Швидку музейну допомогу» тим людям, які продовжують ходити на роботу і ціною свого життя зберігати музейні фонди не зважаючи на те, що в їх міста прийшла війна.

“Там немає грошей на базові потреби як от їжа, вода, медикаменти. Їх там бомблять.  Ми вирішили, що швидка музейна допомога може на початку надати таку базову фінансову підтримку, аби наші колеги змогли пересидіти війну і було кому вже музеї відбудовувати, які в багатьох регіонах вже взагалі зруйновані”, – каже Ольга Гончар.

Наразі швидка музейна допомога надійшла до 194 людей у 36 музеях з восьми регіонів України.

Авторка: Ольга Суровська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.