Культура

Франківська «Битва вертепів» зібрала 29 гуртів із чотирьох областей (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

21 січня в Університеті Короля Данила  відбулася «Битва вертепів – 2024». У Франківську битва проходить вже вшосте. Але цього року – наймасштабніша, адже в ній змагалися 29 колективів із чотирьох областей. Загалом понад 600 людей, пише Репортер.

За перемогу змагалися учні 7-11 класів. Колективи були з  Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини й Буковини. Битву розділили на два етапи – «Вертеп» і «Меланка».

Розпочали «Битву вертепів» запрошені гості, які не брали участі у фестивалі.

Вже два роки поспіль ми не проводили конкурс, але цьогоріч вирішили відродити, бо наша молодь має підтримувати та розвивати традиції. У нас немає жодних критеріїв до колективів,- розповідає проректорка з соціально-виховної роботи УКД Іванна Бабецька. – Тільки з поваги до інших колективів, а їх є багато, виступ має тривати до 15 хвилин.

Іванна Бабецька каже, що кожен із колективів  мусить показати те, як вони бачать історію свого краю. Молодь має поєднати сучасний вертеп з минулим.

До теми: Лише у селі Белелуя виконують цю давню колядку (ВІДЕО)

На битві учасники представляли свій регіон та його індивідуальність. А члени журі оцінювали й вибирали найкращих.

Колективи, які виступили з вертепом, були кардинально різними. Історію одного з них розповіла Вікторія Балинюк, керівниця колективу катехитичної школи з Тисмениці.

Школа працює вже багато років, участь у «Битві вертепів» беремо майже постійно. Вертеп готували не дуже довго, бо це вже наша традиція. Тільки починається різдвяний піст, ми починаємо підготовку до вертепу. Діти із нашої школи із радістю беруть у ньому участь. Кожного року у нас майже один і той самий вертеп, лише учасники різні та додаємо щоразу щось нове. Але діти настільки люблять наш вертеп, що самі кожного року замовляють собі ролі в ньому, – розповідає Вікторія Балинюк.

Призовий фонд конкурсу склав 100 000 гривень. У номінації «Вертеп» перемогу здобула Верховинська громада. Учасники вертепу отримали грошовий приз та змогу безкоштовно навчатись в УКД.

Друге місце зі знижкою в 50% на навчання виборола Долинська громада. А третє розділили між двома громадами – Тернопільською та Пасічнянською. Учасники цих вертепів матимуть 25%  знижки на навчання в університеті.

Читайте також: У Белелуї на Снятинщині бережуть унікальну традицію Маланки (ВІДЕО)

У номінації «Меланка» змагалися  дев’ять колективів. Тут теж кожен гурт мав унікальні сценарії та костюми.

Ми на такому вертепі вперше. Сценарій складали трохи з інтернету, трошки із сільських традицій. Учасники нашого колективу – щедрівники, цигани, коза, Меланка та Василь. Ця битва потрібно для того, щоб відновлювати та підтримувати українські традиції, – каже керівниця колективу Катерина Ладаняк з Верхнянської громади.

Не тільки учні були учасниками вертепу. Вчителі, організатори та керівники також зіграли свої ролі.

До теми: Лялька – то два турнікети. Як школярки з Франківська в’яжуть іграшки і помагають ЗСУ

Перемогу в номінації «Меланка» виборов колектив із Богородчанської громади.

Ми привезли дуже  різну Меланку. Як і наші костюми, Меланка – збірний образ з усіх куточків нашої області. У нас трішки осучаснена Меланка: замість козаків – хлопці у військових костюмах, які рятують нашу козу та головну героїню. Але сильних змін у сценарій ми не вводили, це наша традиційна чернівецька Меланка, – розповідає керівниця вертепу Тетяна Федоряк.

За результатами битви журі віддало третє місце Верхнянській та Лисецькій Меланці.  Друге місце отримала Чернівецька Меланка.

Наймолодші учасники – другокласники з Коломиї – отримали відзнаку «Приз глядацьких симпатій».

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.