Культура

Центр сучасного мистецтва чекає відвідувачів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулої середи, 21 серпня, в Івано-Франківську відкрили перший в Україні муніципальний центр сучасного мистецтва (ЦСМ). Розташувався він у Народному домі на Шевченка, 1.

Про важливість ЦСМ в Івано-Франківську та його майбутні плани розповіли художники Ігор Панчишин, Анатолій Звіжинський та Мирослав Яремак.

Перша спроба створити муніципальний ЦСМ у Франківську була ще в 1999 році. Реалізувати цю ідею вдалося лише зараз. Івано-франківські митці називають цю подію прецедентом, адже в Україні такий заклад – єдиний, якщо не враховувати муніципальних галерей.

Мирослав Яремак, Анатолій Звіжинський, Ігор Панчишин

«У навколишніх країнах вже давно створили мережі таких центрів, – каже Ігор Панчишин.Це стосунки між суспільством і мистецтвом, де, підтримуючи одні одних, люди рухають державу. Тому нашим людям важливо мати такий майданчик, де б вони пробували себе в українсько-мистецьких стосунках, а потім і в світових».

За словами директора новоствореного центру Анатолія Звіжинського, тут планують проводити виставки, презентації, поетичні батли, лекції та кінопокази фільмів про художників. Усе це потрібно для того, щоби заповнити нішу незнання про мистецтво.
До речі, перші лекції з дизайну заплановані вже на середину вересня.

Центр існуватиме за рахунок мінімального фінансування з управління культури міськвиконкому та залучення спонсорських коштів.
«Центр на Шевченка швидше за все буде виконувати таку собі комунікаційну роль, – говорить Звіжинський. – У планах на наступний рік є обживання ратуші, її підвальних приміщень».

Іванофранківці й гості міста вже можуть завітати до нового мистецького закладу та подивитися на виставку подарованих робіт від різних художників.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.