Культура Соціум

Баттл: Українські літературознавці проти реп-гурту KALUSH (ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Разом з експертами продовжуємо розбирати тексти українських артистів. Після аналізу радіохітів переходимо до репу. Ми попросили літературознавців послухати та прокоментувати тексти пісень відомих і не дуже реп-виконавців.

Висловлені думки, як завжди, іноді абсолютно протилежні, не претендують на істину, але закликають до дискусії, пише Слух Медіа.

Тож Ірина Ніколайчук (літературознавиця, літературна критикиня, видавчиня, лекторка освітніх платформ) та Андрій Мартиненко (редактор і літературний критик) поділилися своїми думками про трек “В тренді пафос” від калуського реп-гурту KALUSH.

Ірина Ніколайчук: Складається враження, що в гонитві за ефектністю форми й виконання цей текст погубив будь-які натяки на зміст. У нагромадженнях алітерацій («На абордаж цей базар я беру схарено / Я набазарив в барі барани втикались парами», «Ходимо в худі там де кишок навалом і порошок не валимо ми») як не намагаєшся спохопити заявлені в заголовку критику чи схвалення «трендового пафосу», чи якийсь іще цілісний меседж — текст витікає, як пісок крізь пальці, лишаючи на них хіба порізи від гострих звукосполучень і складів. Так, ритмічність і гострий речитатив давно вже стали «фішкою» KALUSH, але аж так явно перетворювати її на самоціль — навряд чи гарна ідея.

Андрій Мартиненко:Тут трохи дивує одразу сам посил про трендовість пафосу: здається, що у 2020 році, коли з’явився цей трек, пафос далеко вже не був трендом. Навіть можна сказати, що в наш час пафос став, навпаки, доволі маргіналізованим у суспільно-культурній свідомості. Тому посил здається дещо застарілим.

Однак сам трек зроблений цікаво. Особливо добре звучить повторення акцентів на приголосних «б-п-д-т», які звучать ніби удари знервованого й роздратованого серця, то пришвидшуючись, то сповільнюючись. Тобто настрій передається добре. І не тільки настрій, а якесь таке розуміння ліричних героїв у їхньому роздратуванні.

Хоча приспів можна було допрацювати: загалом дуже липучі в хорошому сенсі ритм і текст збиваються на тяжкувате для сприйняття «Ходимо в худі там де кишок навалом і порошок не валимо ми». Цікавий з точки зору римування рядок, але він ніби не у своїй тарілці в цьому приспіві.

Більше можна прочитати за посиланням.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.