Культура

Абетка Івано-Франківська: «пижики», Пласт, Потоцькі, «Пан дай пару копійок»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Репортер» продовжує публікувати Івано-Франківську абетку. Вона побачила світ на День міста – ще 7 травня 2022 року. Втім, через війну презентація пройшла майже непоміченою. На полиці книгарень видання теж не потрапило, бо його дарували офіційним делегаціям. А шкода ж, адже абетка гідна, аби її побачили читачі… Цього разу – літера «П», пише краєзнавець Іван Бондарев. Тобто: «пижики», Пласт, Потоцькі, а також «Пан дай пару копійок».

По літері «П» план не те що виконаний – він перевиконаний. На неї починаються аж чотири слова і це є абсолютний рекорд абетки Івано-Франківська.

Почнемо з чоловіка на прізвисько «Пан Дай Пару Копійок». Він став справжньою легендою стометрівки й міцно увійшов до міського фольклору.

Або знамениті «пижики». Гості Франківська не можуть збагнути, чому місцеві так називають маршрутні таксі. Для цього треба було пожити тут у дев’яностих, взяти не один «пижик» штурмом у час пік, а потім з боєм протиснутись із заднього сидіння до виходу на своїй зупинці.

Трохи історії про цих культових представників громадського транспорту можна прочитати отут.

Пласт. Далеко не кожне українське місто може похвалитись пам’ятником пластунам. Точніше – жодне, за винятком Івано-Франківська, де цей молодіжний рух набув нечуваної популярності. Між іншим, маленькі пластуни виростають, роблять кар’єри та згодом займають ключові посади у міськвиконкомі чи обласній раді.

А ще сьогодні воюють на всіх напрямках за волю України.

До речі, мало хто знає, що насправді у нас цілих два пам’ятники пластунам. Де стоїть інший, читайте отут:

Легенди Станиславова. Лілея на грудях

Ну і нарешті – Потоцькі. Їхнє значення для міста важко переоцінити. Не було б Потоцьких, не було б і Станиславова, а значить й Івано-Франківська! Інколи навіть якось соромно стає, що в місті немає пам’ятника своїм засновникам. Втім, може колись з’явиться.

Про володарів Станиславова написано багато, а ось про передісторію роду можна довідатись тут:

Родина Потоцьких, або звідки ноги ростуть – усе про засновників Станиславова (ФОТО)

Іван Бондарев

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.