Культура

Єшкілєв і Щерба розповіли про фантастику

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У п’ятницю, 11 червня, культурологічна фундація «Цинамоновий Хрущ» зібрала круглий стіл під назвою «Франківська фантастика». Письменники Наталя Щерба та Володимир Єшкілєв розповідали про фантастичну літературу в Україні й на Прикарпатті. На їхню думку, твори цього жанру в нашій державі, на жаль, надто недооцінюються.

«Потрібно виховувати українського читача щоб література сприймалася, як політ фантазії, пізнання доброго світу, погляд у майбутнє», – переконаний Володимир Єшкілєв. Цього року він отримав премію Міжнародної асамблеї фантастики «Портал-2010» у номінації «Краща українська книга» за свій роман «Богиня і консультант».

Наталя Щерба минулого року стала лауреатом нагороди щорічного фестивалю фантас-тики «Зоряний міст» – премії «Срібний Кадуцей» за кращий дебют у фантастиці, роман «Бути відьмою».

Україна заслуговує на велику фантастичну літературу, переконані митці, і Карпати мають великі перспективи. Натомість маємо феномен, коли твори українських фантастів видаються у Росії, після цього перекладаються українською мовою і тільки тоді видаються в Україні. Виною цьому – недостатній розвиток книговидавничої справи в нашій країні.

Саме тому, вважають Володимир Єшкілєв та Наталя Щерба, потрібно розширювати лексику української мови, розвивати найпопулярніший нині жанр світової літератури, продовжувати справу Олеся Бердника та інших українських фантастів.

У круглому столі взяв участь голова Івано-Франківської обласної організації Спілки письменників України Євген Баран. Як він каже, традиція української фантастики була перервана. На його думку, потрібно підтримати те, що нині роблять Щерба та Єшкілєв.

Директор фундації «Цинамоновий Хрущ» Олег Головенський розповів, що вже завершує підготовку до видання книги «Метафізика Карпат». Видання містить розповіді та фотографії найбільш містичних та неймовір-них місць Прикарпаття. Наталя Щерба завершує трилогію про карпатську відьму. Володимир Єшкілєв наразі написав роман для видавництва у Росії, а також пише містичний детектив україн-ською мовою.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.