Культура

Яремак пробує щось змінити

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулої неділі, 26 квітня, у Фортечній галереї «Бастіон» відомий івано-франківський художник Мирослав Яремак презентував свій арт-жест «І не треба казати, що ви нічого не знали…».

Яремак уже понад 25 років працює в напрямку сучасного актуального мистецтва. На жаль, для більшості іванофранківців, каже він, це незвична й маловідома форма.

«Основна різниця між традиційним мистецтвом і актуальним у тому, що в першому вся увага приділяється естетичному, а у другому – етичному, – пояснює Мирослав Яремак. – Важливо не що ти робиш, а як».

Щодо самої виставки, то вона складалася зі звичайних аркушів паперу, на яких дрібненьким шрифтом дуже скупо й чітко було написано про життя самого Яремака. Його виставки, участь у журі, відзнаки, проекти, акції. Аби зручно було читати, під стіною порозставляли збільшувальні лупи.

Ідею виставки митець пояснює по-філософськи. «Коли я дивлюся на всіх присутніх, я точно знаю, що за кожним є цілий шлейф змістовно прожитого життя та добрих вчинків, але переважна більшість про це поміж собою не знає, – говорить Яремак. – У європейсько-християнських традиціях важлива скромність, а сучасні житейські вимоги передбачають говорити про себе, піаритись. Іронізуючи над цим, я подумав, що є певна несправедливість, що ми так мало знаємо одне про одного. Можливо, цей арт-жест є намаганням нагадати про таку ситуацію, а можливо спробувати разом щось змінити».

Мирослав Яремак пообіцяв щодня, з 15.00 до 18.00, крім Великодня, проводити для охочих такі собі діалогічні перформанси. «Я готовий відповідати на запитання, – каже він. – Ваші розчарування з цієї виставки повинні стати добрим і плідним тлом для того, аби почати сприймати актуальне мистецтво Івано-Франківська, яке таки є в цьому місті».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.