Культура

Вересень – пора читати

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В усіх поціновувачів друкованого слова попереду справжнє свято – з 9 по 15 вересня у Львові традиційно і уже вдвадцяте відбудеться міжнародний книжковий «Форум видавців», який заслужено отримав назву найбільшої в Україні книжкової події.

У програмі, як завжди, ціла когорта заходів, а саме 700 (!). «Куди піти, а чим пожертвувати?» – це питання мучитиме не одного книгомана. Помогти роздвоїтися ми, на жаль, не можемо. Зате можемо дати свої поради по найцікавіших книгах, на які обов’язково варто звернути увагу.

Ох і розписалися!

Почнемо зі своїх рідних – прикарпатських письменників.

Тарас Прохасько разом із дружиною Мар’яною представлять дитячу книжку «Хто зробить сніг?». Це перший спільний літературний проект подружжя, перша дитяча книжка Тараса та перший досвід Мар’яни в ролі ілюстратора. Казка про родину кротів, 13 кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу й домашній затишок, і, звісно, про те, хто насправді робить сніг…

Юрій Андрухович презентуватиме свій переклад книги швейцарця Роберта Вальзера «Прогулянка». «Як жити невдасі-прогульникові в успішній країні, що безупинно працює на свій добробут? Як незрозумілому й нечитабельному поету порозумітися з добрими годинникарями, пекарями, кравцями і капелюшниками? Як дійти до серця й душі ретельних банківських службовців та справедливих податківців?». Можливо, відповіді на ці питання зацікавлять і вас.

Юрко Іздрик везе на форум збірку «Після прози» – найповнішу на сьогодні добірку своїх поетичних творів. Сюди увійшли вірші, написані протягом останніх 20 років.

Не гаяли часу цього року й інші відомі українські письменники, тож мають з чим показатися на людях. Поет Олександр Ірванець також представить збірку – «Вибране за 33 роки».

Марія Матіос з’явиться на форумі з книгою «Черевички Божої Матері», по-матіосівськи трагічною буковинською історією червня-липня 1941 року. Іванка Борсук – головна героїня книжки, що перекочувала зі сторінок повісті «Москалиця», у свої 12 рочків розуміє найголовніше: що є Добро, і що є Зло.

Варто звернути увагу і на нову книгу Євгена Сверстюка «Гоголь і українська ніч». У ній зібрано твори, писані протягом трьох десятиліть – про Гоголя-романтика й гумориста, про сатирика та релігійного мислителя, який взяв на себе непосильну місію – повернути Русь обличчям до Христа.


Любко Дереш презентує аж дві нові книжки. «Остання любов Асури Махараджа» – алегорична історія про напівбогів і демонів, а ще «Миротворець» – збірка повістей та оповідань.

Ірен Роздобудько привезе «ЛСД. Ліцей Слухняних Дружин». Історія про заклад, в якому за певну суму будь-який чоловік може знайти собі слухняну, покірну та люблячу подругу.

Люко Дашвар презентує роман «На запах м’яса». Про дівчинку Маю, яка хотіла покинути щоденний «тваринний» світ та знайти забуття. Хутір, який загубився серед лісів, – те, що треба, вирішила вона.

Лариса Денисенко представить детектив «Розрахунковий стан». За її словами, ми щодня говоримо тисячі слів, але за кожне з них доведеться розраховуватися.

Поціновувачів гарних текстів у гарному оформленні варто пошукати «Апостол черні» Ольги Кобилянської та «П’ятикнижжя» Грицька Чубая.

І закордонних навезуть

Потішать цього року і закордонні письменники, іменитих гостей зі свіжовидрукуваними українськими перекладами своїх книг не бракуватиме.

Данута Валенса – колишня перша леді Польщі представить переклад автобіографічної книги «Мрії і таємниці». «Він ніколи не дарував мені квітів… Ніколи не гуляв з дітьми… Він проміняв сім’ю на політику», – пише вона про свого чоловіка Леха Валенсу. Ця книга у Польщі викликала дуже неоднозначну реакцію.


Знову приїде на форум іще один поляк – Януш Леон Вишневський. Цього разу він презентуватиме роман «На face з сином». Це звернений до сина монолог матері, яка потрапила до пекла, в якому є «facebook». Одкровення про внутрішній світ людини, змученої душевними сумнівами щодо життя, смерті, любові та справедливості.

Їде до Львова і популярний польський фантаст Анджей Піліп’юк – з книгою «Хроніки Якуба Вендровича». Ця книга відкриває семитомний цикл пригод невгамовного Якуба Вендровича – авантюрного старого, сільського екзорциста-аматора, якого переслідують давні гріхи протизаконного варіння самогону та браконьєрства. Його одвічні вороги – вампіри, демони, комуністи й усіляка нечисть на чолі з міліцією та заздрісними сусідами.

Буде на форумі і один з найвідоміших англійських дитячих письменників – Джеремі Стронг, презентує читачам «Нові пригоди Ракети на чотирьох лапах». Як пишуть в анотаціях про цього автора – перш ніж стати письменником, він був пекарем і начиняв пиріжки джемом, нині ж начиняє дітей сміхом.

Потіхою для дітей стане й переклад українською книги британського письменника Роальда Дала. «ВДВ (Великий Дружній Велетень)». Це історія про те, як однієї місячної ночі чарівний велетень викрадає маленьку Софію просто з ліжка у сирітському притулку та забирає її у світ чудесних пригод.

Із серйознішого варто пошукати книжку каталонського поета Енріке Казасеса «Фосфоресцентні канарки» та збірку «Лінія повернення» польського поета та есеїста Кшиштофа Чижевського.

Кілька цікавих фактів

Цього року на форумі – 20 країн: Польща, Росія, Німеччина, Чехія, США, Канада, Білорусь, Велика Британія, Франція, Данія, Латвія, Литва, Колумбія, Румунія, Сербія, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Іспанія та Нова Зеландія.

Вперше встановлений статус «Країна – Почесний Гість». Його отримала Польща, запропонувавши програму із 49 заходів. Зірковим гостем форуму буде всесвітньо визнаний філософ і культуролог Зигмунт Бауман.

На почесну премію «Найкраща книга Форуму-2013» претендують 80 видавництв і 340 книжок. 20 лауреатів конкурсу отримають відзнаки та грошові премії. Преміальний фонд – 50 тисяч грн.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.