Культура

Театр запрошує

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда  З 12 по 18 травня 2008 року глядацька зала Івано-Франківського музично-драматичного театру ім. І. Франка буде свідком цікавого дійства. За участю цікавих творчих колективів — театрів Західного регіону України буде відбуватися давно очікуваний франківцями Фестиваль «Прем’єри сезону-2008». 

 

Вперше такий Фестиваль був проведений у 1993 році. Тоді наш театр був заявлений як один з кращих (виставою «Наймичка»). Останнього разу фестивальні вистави глядачі бачили у 2005 році. Така перерва могла б мати дуже невтішні для нашого театру наслідки, адже були задуми перехопити проведення цього Фестивалю Рівненським музично-драматичним театром. На щастя, минулося і про це вже не йдеться.

За ініціативою тодішнього директора театру Романа Іваницького Фестиваль був започаткований як регіональний. Сьогодні, за словами новопризначеного директора Ростислава Держипільського, є бажання і цілеспрямована мета зробити його Всеукраїнським, а згодом Міжнародним.

Проте для цього треба ще пройти довгий і нелегкий шлях становлення, відродження та змін. Адже впродовж 11 років у театрі не було головного режисера, немає жодного штатного режисера. Раніше акторський штат налічував більше 40 осіб, сьогодні тільки 29, а з них — велика кількість акторів — це люди пенсійного віку. «Розумію, що треба, аби у театр вливалась молода сила», — роздумами і планами про майбутнє театру поділився Ростислав Держипільський на прес-конференції, що відбулася 6 травня у приміщенні драмтеатру. Також було сказано про те, що вже робляться відповідні кроки підготовки до відзначення 70?річчя заснування театру, святкування якого буде відбуватися наступного року.

Загалом театрові, та й на цьому Фестивалі зокрема, бракує театрального критика. Ось скажімо, на цьогорічному Фестивалі буде присутня Світлана Максименко — театральний критик зі Львова. Проте на такому дійстві мають бути хоча б два театральні критики. Зав. літературною частиною Ганна Бабинська наголосила на тому, що надалі це питання обов’язково буде вирішуватись. Голова журі Фестивалю — Народний Артист України Федір Стригун.

Також неабиякою є проблема фінансування Фестивалю, тим паче, що гості з інших міст не мають змоги залишитися, аби подивитись постановки своїх колег в інші дні. Для порівняння: коли наш театр був з гастролями на Міжнародному Фестивалі у Польщі з виставою «Галілео Галілей», то впродовж чотирьох днів наші актори мали змогу бачити роботи своїх колег. Поки що коштів на такий прийом у нас, на жаль, не вистачає. «Геноцид» театру знову ж таки, на привеликий жаль, продовжується… і красномовним свідчненням цього є дуже низькі ставки у тих, до кого ми йдемо за носолодою, задоволенням, духовним збагаченням.

І незважаючи навіть на це, актори віддано творять мистецтво, люблять його в собі, і як саме… ми будемо мати змогу побачити вже першого фестивального дня — на прем’єрі вистави «Ігри імператорів», постановку якої здійснив запрошений режисер з Чернігівського академічного театру Сергій Кузик. «Ігри імператорів» — це трагіфарс за мотивами творів — М.?Куліша „97», А.?Камю «Калігула» та філософськими трактатами Г.?Сковороди. Постановка вистави привячена пам’яті жертв голодомору всіх часів і народів, а також відтворенню трагічних подій 1932?1933 років. Оскільки цей рік за Указом Президента України, оголошений Роком відзначення 75?х роковин Голодомору 1932?1933 років, то можливо, якщо буде сприяння голови ОДА Миколи Палійчука, цю виставу побачить навіть вся Україна. Окрім нашого театру глядачі, зможуть отримати насолоду від акторської гри театрів зі Львова, Чернівців, Хмельницька, Рівного, Чернівців.

Що ж, стати співучасником, співбесідником і вчитися співпереживати так, як було колись… у Давній Греції. На зустріч з глядачами театр запрошує сьогодні, як і завжди!

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.