Культура

Симфонія для Білої хати

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У культурному просторі Івано-Франківська розгорівся скандал. Новий керівник обласної філармонії Андрій Савка за півроку своєї роботи на посаді не зміг знайти спільної мови з головним диригентом симфонічного оркестру Русланом Дорожівським, тож не продовжив йому контракт. На захист керівника виступив колектив оркестру.

Музиканти кажуть, що заміни диригенту немає. Адже Руслан Дорожівський у своєму доробку має стаж роботи художнім керівником київської та львівської опер, а останні дев’ять років він працює з цим колективом, сам його набирав. Починали вони у 2003 році на базі Прикарпатського університету, й тільки останні чотири роки оркестр став філармонійним. Якщо ці факти зібрати докупи, то зрозуміло, чому люди стали «горою».

Минулої п’ятниці свою відданість головному диригенту вони планували засвідчити перед стінами ОДА. Певно, щоб цьому завадити, саме в цей час до філармонії завітали начальник управління культури ОДА Володимир Федорак та його заступник Василь Тимків. Музикантам пояснили: процес пішов, Дорожівський уже не на посаді, повернути все на місце вони не можуть.

За словами Василя Тимківа, термін контракту Руслана Дорожівського закінчився 31 липня. Якби він хотів продовжити працювати, то мав би за два місяці до закінчення контракту написати відповідну заяву. Дорожівський не писав, бо не хотів працювати, припускає Тимків. Написав він таку заяву аж 30 липня (на прохання колективу — Авт.). Але тоді вже було пізно — Андрій Савка вирішив не продовжувати контракт і прийняв на посаду диригента іншу людину — Назара Яцківа.

«Контракт продовжити уже не можна, — додає Тимків, — його можна буде хіба переукласти. Дирекція філармонії прийняла рішення про оголошення конкурсу. І про те, що в такому великому колективі має бути два диригенти».

Натомість музиканти оркестру вважають, що конкурс зай­вий. Мовляв, кращого за Дорожівського у Франківську нема, зрештою, і в Україні таких одиниці. Як каже концертмейстер Ігор Шкурган, залишити заслуженого діяча мистецтв України Руслана Дорожівського на посаді головного диригента — питання принципове. «Якщо не буде його, то оркестр може розпастися, — вважає Шкурган. — Якщо не розпадеться, то рівень точно опуститься. Для нас він є джерелом з надзвичайною енергетикою, з високим рівнем».

«Дорожівський — легенда, і ми як колектив не бачимо на його місці іншого, — сказав «Репортеру» музикант оркестру Василь Осович. — Ми відчуваємо за ним досвід. Тому коли він відмовився працювати, ми заледве вмовили його повернутися назад».

«Я не розумію, кому оголошувати конкурс, хто з Дорожівським буде змагатися?! — обурювався музикант Михайло Стягар. — Це знищення професійного мистецтва, крок назад. Бо як нам пояснили, поновити його можна за два місяці. А за два місяці все може уже розвалитися. У нас було багато спроб створити оркестр, але тільки йому це вдалося. І лише вдалося — так от тобі!».

Колектив оркестру переконаний: проблема в тому, що директор філармонії Андрій Савка має надто великі амбіції та через особисту неприязнь до Руслана Дорожівського не підписав йому контракт. Савка конфлікту не заперечує. «Немає співпраці між керівництвом філармонії і колишнім головним диригентом», — говорить він. А от чому її немає, пояснити не може. Лише виправдовується, що Дорожівський і з попереднім керівником філармонії також не міг знайти спільної мови…

До речі, новим диригентом Савка задоволений. Каже, 32-річний випускник львівської консерваторії Назар Яцків має досвід роботи з колективами у Львові, зараз стажується у Москві та якщо виграє конкурс, то буде адекватною заміною.

За словами Володимира Федорака, управління культури дуже шанує та поважає Руслана Дорожівського, і готове продовжити з ним співпрацю, але тільки на договірних умовах. «Такий великий колектив повинен мати ще одного диригента, — говорить Федорак, — адже Дорожівський працює тут на півставки, за сумісництвом. А основна його робота — у Прикарпатському національному університеті. Оркестру пот­рібен диригент на повну ставку. Однак ми зробимо все прозоро та чітко, оголосимо конкурс і, згідно з ним, призначимо особу, яка буде диригентом».

Чи зможе взяти участь у конкурсі Руслан Дорожівський, наразі невідомо. Адже умов конкурсу поки що ніхто не бачив. Правда, можна припустити: якщо і владі області, і дирекції філармонії керівник оркестру так сильно заважає, то умови конкурсу будуть такими, що він навряд чи зможе повернутися на роботу. Цікаво, як тоді музиканти оркестру спрацюються з новим диригентом?

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.