Культура

Quattro-Фліт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Про «грандіозний» концерт рок-гурту «Фліт», який відбудеться на сцені облмуздрамтеатру 15 червня, чутки між франківцями почали ширитися доволі швидкими темпами. До речі, серед охочих нього втрапити були не лише прихильники традиційного року, а й любителі класики.

Справа в тім, що гурт «Фліт» наважився на організацію концерту, на який спромоглися дуже небагато українських рокерів – «Океан Ельзи», «Грін Грей», ото і все. «Фліти» запланували виступити зі струнним ансамблем обласної філармонії «Quattro corde».

Багато із запланованого у виступі «Фліт» вирішив тримати у таємниці. Але про дещо «Репортер» таки довідався.

Коридорні репетиції

«Ця ідея визрівала у нас приблизно протягом року, – говорить лідер гурту Ігор Озарко. – Ми ступили на етап, коли відчутно захотілося змін. Так приблизно півроку тому розпочали репетиції».

Базою підготов-ки стала коридорна «зала» народного дому «Княгинин». Грати у тісному, багато років не ремонтованому та й узагалі не придатному до репетицій приміщенні було майже неможливо. Проте альтернативи із залами в Івано-Франківську немає. Тож до нинішнього концерту «Фліт» готувався там, де була змога.

Допомагати співати вони запросили Олену Хомякову, грати на саксофоні – Олександра Качанова, на роялі – Владислава Піруса, на флейті – Юрія Буляка. Загалом на сцені облмуз-драмтеатру буде 13 музикантів, пообіцяли рокери напередодні свого виступу.

Практика міксу класики та року за кордоном існує віддав-на. Знамениті світові рок-гурти ювілейні чи підсумкові концер-ти часто роблять із симфонічним чи естрадним оркестром. Натомість в Україні ця практика відсутня.

«Така розкіш чимало коштує, – говорить саунд-продюсер музикантів Роман Калин. – Те, що Фліт» замислив на наших теренах, я б назвав героїчним вчинком. Шкода, якщо цей виступ не почують наживо в інших містах. Їм би здалися інвестори…».

Репертуар підійшов

За словами одного з учасників струнного ансамблю обласної філармонії «Quattro corde» Мирослава Федини, не всі рок-гурти мають такий репертуар, твори якого підходять для тандему з класичними музикантами. До того ж, має бути добрий аранжувальник – людина, яка зуміє грамотно написати для класичних виконавців нотний текст. Таким аранжувальником став Мирон Литвак.

«Мені особисто імпонує наше спільне виконання «Колискової», «Їжачка», – говорить Мирослав Федина. – У паузі будемо грати два чи три твори з нашого класичного репертуару. Решту – близько десятка пісень – разом з «Флітом».

Соліст рокерів Володимир Новіков пообіцяв, що вперше того вечора прозвучить лірична пісня на слова місцевого поета і музиканта Володимира Куртяка, – єдина в їхньому репертуарі, слова до якої написав не Новіков. Також музиканти розповіли про заплановану відеозйомку під час концерту, а згодом – запис аудіодиску.

Соліст філармонії, піаніст Владислав Пірус каже, що такі концерти для нього – звичне явище. Щоправда не в Україні, а за кордоном. «Багато виконавців у певний період приходять до етапу переосмислення, тому й звертаються до камерності. Добре, що в нас є такі спроби і приємно бути їх співучасником, – говорить Владислав. – Це свідчить про те, що музиканти рухаються».

Їжачок не помер

Що ж, ввечері 15‑го, вони усі були на сцені. Як і обіцяли, рокери – в білому, музиканти ансамблю – в чорному. Гармонічна і темброва палітра просто заворожила своїм звучанням.

Кількість несподіванок та сюрпризів, про які говорили музиканти, перевершила сподівання їхніх шанувальників. Це було очевидним – зі шквалу емоцій та оплесків.

Дещо незвичне виконання вже відомих пісень («Ореста вбили», «Таблетка», «Спаплюжений», інших), зовсім несподіване пере-пере-аранжування «Їжачка», звучання якого своїми вокально-театралізованими вкрапленнями гарно доповнювала Олена Хомякова. Відтепер ті, хто думав, що той пісенний їжачок із тих чи інших причин помер, можуть не сумувати. Флітівський репертуар поповнився продов-женням «Їжачка» – піснею «Лисичка». Також серед нових – «Шукай і знайди» (на вірші Курятка), а ще – «Ти кохай мене».

Гармонійно, вдало, витончено та інтелігентно «Фліт» виконав кожен номер. Окрім згаданих учасників, на сцені також були Михайло Трифоненко та Олег Севастьянов із гурту «Vertical Limit», танцювальна пара із клубу естрадно-бального танцю «Глорія». Звісно, не обійшлось і без «Їжачка» на біс…

Словом, «частину самих себе» музиканти залишили на новій планеті, а частину – зі своїми шанувальники. То з ким буде наступний концерт?

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.