Культура

Панахида по «Химері»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Трохи більше тижня тому закрили франківське арт‑кафе «Химера». Засмучені «химерні» прихильники навіть влаштували панахиду.

У понеділок, 9 серпня (на дев’ятий день закриття), біля арт‑кафе близько 30 людей запалювали свічки, покладали вінки, згадували, як то добре було збиратися на посиденьках із друзями. Організаторка акції Зоряна Мартинюк взагалі прийшла у чорній вуалі. Каже, для неї ця подія – траур. Була хвилина мовчання, співали «Вічную пам’ять», після чого, як і годиться, відбулися поминки.

Хлопці й дівчата розповідали, що в тому місці зародилося чимало мистецьких проектів. Дмитро Чуйко пригадував концерти франківського гурту «Перкалаба», білоруського «НагУаль», як народилися місцеві – «Веселка», «Франшиза».

«Через меркантильні інтереси власників наше місто залишилось без культурного осердя, головного концептуального закладу, – каже Дмитро Чуйко. – Прикро, що на місці культурного кафе будуть якісь там віденські гофри чи фаст-фуд».

«Неодноразово за філіжанкою кави в «Химері» можна було зустріти представників станіславського феномену та інших відомих митців, – каже Михайло Савлюк. – У цьому кафе пройшла не одна виставка робіт фотохудожників, зустрічі з письменниками».

А Віталій Коваленко категорично стверджує, що альтернативи цьому закладу немає, що там була особлива атмосфера. «Це єдине місце, де з ногами можна було залізти на стіл і файно повеселитися», – говорить він. На подібні висловлюваннями молодь не скупилася, а поминки справляли аж до п’ятої ранку…

У вівторок вранці поминальний вінок уже покоївся на задньому дворі кафе, куди його кинули разом із будівельним сміттям. Зараз у «Химері» розпочався ремонт. Оновлене кафе відкриється 1 жовтня, про що повідомляє оголошення на вхідних дверях.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.