Культура

Олеся Пасічняк привезла Гран-прі

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Театральну громадськість України знову заворожив талантом Івано-Франківськ. На XIV Всеукраїнському конкурсі професійних читців імені Лесі Українки, який провела в Ялті Спілка театральних діячів, вперше побувала акторка Івано-франківського облмуздрамтеатру Олеся Пасічняк, і завоювала Гран-прі.

Сама Олеся переповнена емоціями та втішена, що гідно представила Прикарпаття. До речі, Івано-Франківськ був представлений вперше. Як розповідає заступник голови Спілки театральних діячів Ярослав Гранко, цьогоріч конкурс­ний рівень був дуже високим. Проте, коли на сцену вийшла франківчанка Олеся Пасічняк, російськомовні Ялта і Крим просто пали ниць.

«Актриса показала таку майстер­ність, що мені як актору здавалося, що такої майстерності просто немає, – говорить Ярослав Гранко. – Вона вийшла неймовірно щира, правдива, талановита, голосиста, органічна – і принесла Івано-Франківську чергову славу».

Конкурс проходив у два тури. Першого дня читали виключно твори Лесі Українки. Другий день був присвячений довільному читанню. Олеся Пасічняк читала уривок з роману Марії Матіос «Нація».

Акторка розповідає, що перед виїздом на фестиваль переймалася думками про те, що, можливо, варто читати літературною мовою. Проте саме гуцульський діалект у Ялті, як згодом побачила Олеся, сприйняли зі сльозами на очах. «Зрозуміла, що можу отримати приз глядацьких симпатій, але на Гран-прі не сподівалася аж ніяк, – говорить Олеся. – Бо справді була дуже висока конкуренція, хоч і стосунки між усіма учасниками склалися приязні».

Наразі пан Гранко займається збором документів для висунення кандидатури Олесі Пасічняк на Державну премію імені Лесі Українки. А вже наступного року Спілка запланувала запросити акторку у суддівське журі XV ювілейного конкурсу.

«Олеся показала вищий клас, – каже Гранко. – Тож тепер нехай вона судить і відбирає лауреатів Всеукраїнського конкурсу імені Лесі Українки».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.