Культура

Мистецтво прибуде без віз

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Ми знаємо, як зробити Франківськ культурним центром Європи», – впевнено заявляє молодий композитор Роман Григорів. Разом із командою талановитих і креативних друзів він організовує у рідному місті велике мистецьке дійство під назвою «Porto Franko».

Тож, про все потроху. Упродовж семи днів (18‑24 серпня) на відкритому просторі в історичному центрі Івано-Франківська запланований діалог культур і традицій. Кожен день буде присвячений культурі однієї з країн-учасниць проекту (Польща, Іран, Франція). Крім того, до проекту долучаться митці з Німеччини та Росії, буде представлене китайське кіно і художнє фото.

Іванофранківці та гості міста зможуть відвідувати виставки, перформенси, слухати камерні та гранд-концерти, стати учасниками майстер-класів, екстра-вечірок та інших форм мистецького взаємопроникнення. Сцени, галереї, кінозали, площі та парки, провулки та внутрішні двори, навіть дахи та балкони стануть частиною «вільного мистецького простору».

Увертюрою до мегапроекту стане триденний перформанс (15‑17 серпня), що запланований у трьох центральних частинах міста. Біля «роздягненого» фортепіано, на якому піаністи-професіонали гратимуть класику, волонтери проекту роздаватимуть іванофранківцям проспекти та брошури із фестивальною програмою.

Одразу

За словами організаторів, перший день планується цікавим та насиченим. Розпочнеться він розмовою про польсько-україн­ські мистецькі стосунки. Далі відбудеться перша арт-презентація «Мистецтво польського плакату». У театрі кіно «Люм’єр» буде показ короткометражок та фільму «Поклик свободи» (про супротив владі й те, звідки взявся польський рок). Тоді ж у приміщенні художнього музею відбудеться символічне відкриття «Porto Franko 2010» за участю письменника Тараса Прохаська та віолончеліста-композитора Золтана Алмаші.

На презентацію національної польської кухні запросить ресторан «Фран Ко». Там же кожного дня в обідню пору відвідувачі зможуть побувати на майстер-класі чи дегустації національної страви, яку готуватиме гуру кулінарного мистецтва з тієї чи іншої країни. Приміром, німецький гість Ронні Бадендік пообіцяв приготувати голубці з тушкованою картоплею, картопляні деруни з яблучним джемом, інші кулінарні ексклюзиви.

Музична частина першого дня – концерт «Польсько-українські музичні забави XVI‑XVIII століть» за участю ансамблів старовинної музики «A Capella Leopolis» (Львів) та «Hortus Artium» (Краків). На старовинних інструментах ансамбль у складі 16 музикантів гратиме не менш старовинні канти.

Далі – ансамбль краківських перкусіоністів разом із письменниками Юрієм Іздриком та Григорієм Семенчуком подарують містові півторагодинний концерт з мансарди театру кіно «Люм’єр».

Кіно- та фото- презентація – виставка робіт китайських фотохудожників – відкриється того дня. Розбавить китайську тематику концерт фортепіанної музики одеситки Ганни Гусєвої, у внутрішньому дворі по вулиці Леся Курбаса. Також в день Інтерлюдії до проекту доєднається франківський струнний ансамбль обласної філармонії «Quatro Corde». Музиканти гратимуть сучасну музику ХХ-ХХІ століть у внутрішньому дворі медуніверситету.

День Ірану

Кіно, живопис, майстер-клас композитора Мехді Юсефіана. Далі – перські ритми та українські мелодії – концерт-імпровізація виконавців на традиційних ударних інструментах. Візуалізація цієї частини дня – скрипаль на даху та ударники всередині двору по вул. Леся Курбаса, що неподалік філармонії.

У надвечірній час музика буде вплітатися в поезію – імпровізація ансамблю традиційної перської музики «Джаам» та Юрія Андруховича з поетичною збіркою «Індія». Тут щодо просторового вирішення, креативу організаторам теж не забракло: музичною сценою стане гора піску, висипана на перехресті двох пішохідних вулиць, поетичною – балкон однієї з будівель.

Ввечері у виконанні місцевого симфонічного оркестру прозвучать твори іранських та українських композиторів (диригенти − Руслан Дорожівський та Шахрох Фатхізаде).

День Франції

Презентація цієї країни розпочнеться з короткометражок молодих французьких режисерів. Їх трансляція запланована в сквері Міцкевича. Далі запрезентують роботи французьких фотохудожників.

Віолончельний бум та електроакустичний перформанс – для охочих пізнати глибини класики, наблизитися до розуміння сучасної музики. Разом із Домініком де Війєнкуром гратиме місцевий академічний камерний оркестр «Harmonia Nobile». У програмі прозвучать сюїти Баха, твори сучасної київської композиторки Алли Загайкевич.

Також під відео арт Вадима Йовича, знятий у Парижі, Алла Загайкевич виконає електронну імпровізацію разом із синтетичним камерним ансамблем.

Постлюдія

Заключний акорд проекту організатори запланували у підніжжі гори Петрос. «Хотілося включити літературний міф, – говорить один з кураторів проекту та композитор Ілля Разумейко. – Тож має відбутися музично-літературний тандем франківського письменника Тараса Прохаська з французом-віолончелістом Домініком де Війєнкуром: симбіоз музики, історії, ідей, епох, стилів – діалог постмодерної прози та віолончельних сюїт Баха».

Серед запланованих акцій та концертів є ще одна. Проте наразі організатори залишають за собою інтригу…


P. S. Porto Franko (з італ. вільний порт) – економічний термін, який означає безвізовий в’їзд. Організатори кажуть, що перенесли термін у культурну площину із думкою про те, що має відбуватися злиття культур різних країн в одне ціле. До речі, назва проекту народилася у скрипаля камерного оркестру «Harmonia Nobile», ідейної натхненниці проекту Валентини Сенюк.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.