Культура

«Моє місто» має три роки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Не так давно Івано-Франківськ відчував суттєвий брак краєзнав-чої літератури. Все змінилося, коли 26 червня 2007 року в облас-ному центрі створили історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто». До його складу входять: історики Зеновій Федунків та Іван Монолатій, краєзнавці Михайло Головатий та Іван Бондарев, архітектори Зеновій Соколовський і Ігор Панчишин, археолог Василь Романець та видавець Василь Іваночко. Головою об’єднання є Зеновій Жеребецький – влас-ник однієї з найбільших у місті колекції старих станиславівських поштівок.

За три роки існування товариство підготувало до друку 26 книжок з історії рідного міста. Серед найменувань є й дослід-ження шанованих краєзнавців ХІХ століття, збірники документів, мемуарна література ну і, звісно, твори сучасних авторів.

Завдяки об’єднанню «Моє місто» побачили світ такі цікаві проекти, як окремий випуск львівського історичного часопису «Галицька брама» та спеціальний випуск журналу «Ї» «Франко‑Станиславів», авторами якого є як краєзнавці, так і літератори – мешканці Івано-Франківська.

Крім видавничої діяльності, «Моє місто» активно бореться за збереження архітектурної спадщини Івано-Франківська. Одним з результатів цієї нерівної бороть-би із забудовниками стала серія листівок «Хто руйнує моє місто».

Отже свій трирічний ювілей товариство зустрічає з доволі пристойним активом. Слід відмітити, що нічого подібного в інших містах немає. Тому «Моє місто» інколи навіть називають «Станіславським краєзнавчим феноменом». Може, саме місто в нас якесь феноменальне?

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.