Культура

Ляльковий інтернаціонал

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Повертаючись із далеких чи не дуже далеких країв, вона везе додому ляльки, щоб потім разом із ними згадувати приємні миті подорожей. «Коли споглядаю на ці маленькі витвори мистецтва, спілкуюся з ними, дістаю величезну естетичну насолоду», – каже Галина Філіпова, редактор програм ОТБ «Галичина». Свою колекцію журналістка представить на огляд публіки 17 серпня – у приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею.


– Пані Галино, як давно ви збираєте свою колекцію?

– Все почалося з першої пари кубинських ляльок, які я прид-бала в комісійному магазині 20 років тому. Про колекцію тоді навіть не думала, просто не могла допустити, щоб така краса дісталася комусь іншому. Тоді я й не подорожувала ще так активно, але зернятко збирання і колекціонування вже дало паросток.

Під час проведення першого бієнале «Імпреза», домовилася з режисером Анжеєм Ментухом, що в обмін на відео він привезе мені з Польщі лялечку. Потім я побувала в Болгарії, Латвії, Литві. Так колекція і поповнювалася.

Не з усіх країн, в яких побувала, мені пощастило привезти ляльки. Наприклад, в Ізраїлі, куди їздила на прощу, було не до сувенірів. Я повністю поринула в ту релігійну атмосферу і зовсім не думала про поповнення колек-ції. А в Азербайджані ляльки були надто дорогими, тому обмежилася магнітиком. Натомість, із Португалії, крім лялечки, привезла ще й статуетку Матері Божої Фатімської.

– Колекцію поповнюєте самостійно чи, можливо, допомагають друзі?

– Так, дарують і родичі, і знайомі, і друзі. Як тільки почую, що хтось їде кудись за кордон, прошу привезти мені ляльку, а краще двох. Таку білоруську пару мені подарували донька Марія і зять Анатолій. Він же привіз мені ляльку із Лос-Анджелеса.

У моїй колекції є ляльки, зроблені з різних матеріалів. Голова, руки, ноги в деяких із гіпсу, порцеляни, глини, дерева. Одні – у простому одязі, вони переважно пластмасові та гумові. Деякі – щедро оздоблені вишивкою та бісером. Є ляльки з аксесуарами, це імітація веретена, кошичка, музичних інструментів.

Коли я вперше побувала в Угорщині, то зайшла у крамницю, де колись купувала сувеніри Софі Лорен – у комплексі споруд Вайдахуняд. Та не маючи достатньо грошей, придбала дві дерев’яні лялечки.

А цього року моя молодша донька Оленка привезла прекрасну парочку із Будапешта. Особливо вражає вишитий бісером жіночий стрій. Імен у моїх ляльок немає, лише одну – з Латвії – звуть Лузиня. Ім’я написано в неї на етикетці. Її я привезла ще 19 років тому.

– Наскільки цінними є ваші експонати?

– Вартість ляльок у моїй колекції варіюється від 10 рублів (ще радянських) до 50 євро. Але вони всі однаково цінні для мене, адже за кожною – особлива історія та цікаві подорожі.

Унікальним є гумовий Саддам Хусейн, якого я придбала у дитячому відділі універмагу «Прикарпаття». Таких був цілий стелаж і усі браковані – без пищика. Уявіть собі, він мав ще й пищати! Але дірочка була, а пищик – ні.

Є в моїй колекції і українські ляльки. Наприклад, одну мотанку я виміняла на відео у відомої майстрині Тесленко-Пономаренко. На жаль, у нас немає такого вибору, як за кордоном. Там я завжди діймаю гідів та екскурсоводів, щоб відвели до крамниці, де продаються ляльки в національних строях. Іноді відстаю від групи і шукаю сама. Хорватську лялечку купила у Спліті, недалеко від палацу Діоклетіана. Лише дівчинку, на хлопчика не вистачило грошей. Але думаю ще і про хлопчика (Сміється).

– Ляльок якої «національності» вам не вистачає?

– Я побувала в Туреччині, Чехії, Словаччині, Молдові, Хорватії, Польщі, Литві, Болгарії, Латвії, Угорщині, Австрії, Іспанії, Азербайджані, Португалії, Італії, Монако, Румунії, Росії. Може ще щось забула. Мрію побувати в Білорусі, Тибеті та Австралії.

– Повертаючись додому, везете лише ляльок чи ще якісь сувеніри?

– Тепер купую на згадку ще й декоративні тарелі. Це – початок нової колекції. Маю магнітики, напевно, з половини світу. Сест-рі Надії везу горнятка з різних країв. Донечці Оленці – віяла. Це вже для їхніх колекцій. Своїй колезі Надії Семенкович намагаюся подарувати тарелі, яких вона ще не має. Також є в мене кілька десятків поштових марок із зображеннями національних строїв різних народів.

– Чи пробували вже десь виставлятись?

– Уперше оприлюднила свою колекцію 15 років тому. Тоді мої ляльки прикрасили міжвіконня виставкової зали обласної організації національної спілки художників України. Але тоді їх було удвічі менше.

– Як гадаєте, ваші ляльки сподобаються маленьким відвідувачам?

– Думає виставка буде цікавою не лише дітям, і не стільки їм. Дорослі отримають задоволення від огляду і, може, хтось захоче започаткувати й собі таку збірку. А може, хтось привезе мені ще якусь лялечку – з Німеччини чи Шотландії (сміється).

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.