Культура

Книга як доля

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда У четвер, 25 червня, в культурно-мистецькому центрі «Є» на зустрічі з франківцями Галина Вдовиченко — журналістка, письменниця, авторка роману «Пів’яблука» — розповідала про себе, своє «друге дихання» і дуже важливий момент самореалізації.

На шлях письменства Галину Вдовиченко вивела її перша книга «Пів’яблука», що стала відправною точкою її життя в літературі. Саме через цю книгу в 2008 році на всеукраїнському конкурсі «Коронація слова» була введена нова номінація — «Вибір видавця». Цікавість до книжки випереджала сподівання її авторки. Пані Галина розповідає, що великий подив викликає у неї те, що читачами є і молоді дівчатка, і поважні жіночки похилого віку, й навіть хлопці. «В першу чергу писала книгу для себе, а йдеться у ній про чотирьох подруг 45‑річного віку», — говорить письменниця. — За сюжетом роману, жінкам до рук потрапили частинки яблук. Якщо вони двічі ті половинки закриють і відкриють — у їхньому житті відбудуться неймовірні зміни».

Трохи правди, трохи вигадки — і ось тобі «фантастичні зміни» в житті авторки. «Виявляється, поки я писала, в головах незнайомих мені людей нуртували ідеї, які ми згодом, познайомившись, втілювали разом», — розповідає Галина Вдовиченко.

Про роман «Пів’яблука» є різні, часом дуже суперечливі думки: казка, феміністична проза тощо. Проте пані Галина говорить: «Кожною книгою знаю, що хочу сказати. Якщо відчуваю, що комусь моє писання може нашкодити, ніколи не напишу».

Невдовзі у світ вийде друга книга Галини Вдовиченко — «Тамдевін» (перша назва — «Замок Гербуртів»). Цей твір також потрапив на «Коронацію слова»-2009 і здобув першу премію у номінації «Романи». Але і це не все. Як каже сама Вдовиченко, «лізуть цілі епізоди третьої книжки», а в шухляді на видавця чекає дитяча історія «Мишкові миші», написана два роки тому.

Доля книги — як доля людини. Як і доля, «книга пишеться усім єством». Найголовніше — реалізувати свої таланти та бажання, розсунути життєвий простір — і тоді весь світ крокуватиме назустріч. Своїм пів’яблуком Вдовиченко ділиться з усіма, хто поруч. Знає: хто віддає — тому дається більше.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.