Культура

«Harmonia Nobile» продовжує експерименти

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Камерний академічний оркестр обласної філармонії «Harmonia Nobile» нашим краянам презентувати не треба. Шанувальники, які вже знають музикантів, намагаються не пропускати жодного концерту. Майстерне виконання світової класики, творів сучасних композиторів, сміливі експерименти із кларнетом, саксофоном, виконавцями українськими та з-за кордону – це далеко не все, що можна побачити на високохудожньому мистецькому дійстві. Щоразу.

«Harmonia Nobile» часто запрошують до Європи. Цей рік для музикантів розпочався плідно. На початку січня оркестр відіграв 30 концертів в Італії, Іспанії та Португалії. Знаковим для музикантів було й те, що в тій поїздці вони побували і на африканському континенті, у Марокко.

«Подібні творчі зустрічі і музичні діалоги – це для нас завжди новий досвід, натхнення і відкриття, – розповідає музикант оркестру Леся Золотова. – Особ­ливо радісно, коли пробний тур стає пропуском на подальшу співпрацю, як було цього разу. Мадридська музична асоціація запросила нас до Іспанії знову. Тому на літо будемо залучені до масштабного дійства за участю балету, хору, оркестру».

Пані Олександра розповіла і про програму поїздки. Музиканти виконували традиційні для різдвяно-новорічного циклу увер­тюри, вальси, польки Штрауса, фрагменти із оперет Кальмана. Також оркестр «Harmonia Nobile» грав для танцювальних пар. Саме це, як розповідає керівник оркестру Олег Герета, надихнуло їх по приїзді до Франківська організувати концерт за участю французького танцівника неокласичного балету Емануеля Флореса. Він – танцюрист національного балету Авіньйону, джаз-балету міста Тулуза, вар’єте «Лідо» в Парижі, опери Ніцци. Своєю майстерністю та глибиною хореографії артист заворожив іванофранківців.

В одному з номерів, що мав форму бурлескного спектаклю, Флорес поєднав танець з театральною грою. Він зобразив диригента-дивака, який розчиняється в музиці і мимоволі перетворюється на екзальтованого танцюриста. Яскраве враження справило і «Болеро» Моріса Равеля.

«Приймати високопрофесійних музикантів чи танцюристів у себе і експериментувати з ними – для нас радість і честь», – говорить Леся Золотова.
Керівник оркестру Олег Герета додає: «Від початку року ми поповнили свій репертуар майже на півсотні творів, а що найцінніше – збагатилися естетикою сучасного виконавства. Тому продовжуємо дарувати мешканцям нашого міста свою творчість».

До 8 березня вже традиційно музиканти запрошують іванофранківців до зали філармонії на розважальну програму. Пізніше відбудуться їхні концерти в рамках фестивалю «Прикарпатська весна». А ще пізніше в Івано-Франківську знову гостюватиме відомий у всьому світі піаніст Олексій Набіулін (Росія).

До речі, вже 1 березня філармонійна зала буде відчинена для всіх, хто прийде на ювілейний концерт віолончеліста оркестру Володимира Банашека. Там же буде італійський диригент Джузеппе Карананте, окремий концерт з яким, під назвою «Неаполітанська канцонетта», теж планується незабаром.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.