Культура

Фестивальне літо кличе у дорогу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Влітку чи не кожен вікенд має свій фест. Тому вже традиційно нагадаємо програму меломанам-мандрівникам, аби ті не проґавили нічого цікавого.


Окрема фестивальна країна на «Підкамені»

Як завжди, фестивальний сезон відкриває Львів. Саме тут 8-9 червня відбудеться Міжнародний фестиваль «Старе місто». Протягом двох днів можна буде почути й побачити відомих музикантів: Горана Бреговіча, «ДДТ», «Ляпіс Трубєцкой», «IAMX», «Che Sudaka», «Leningrad Cowboys», «Archive». Але не просто так, а за 180 грн.

І на самому початку фест-сезону маємо накладку, бо 8-9 червня у Києві, на Трухановому острові відбудеться «Рок»N»Січ 2013». Тут виступатимуть: «ВВ», «PAIN», «БумБокс», «ТНМК», «Тартак», «Крихітка», «СКАЙ», «Кому Вниз», «Helltrain» та «Clawfinger». Переваги фесту — вхід вільний. Доведеться вибирати між Києвом і Львовом.

Вже в наступні вихідні — 13-16 червня — у тому ж Львові відбудеться Міжнародний фестиваль «Альфа-джаз». Цей захід для більш дорослої та заможної публіки, адже вартість квитків — від 200 до 800 грн. Але де ще буде нагода побачити на одній сцені світових зірок джазової музики? Там будуть: Dirty Dozen Brass Band — найстаріший духовий оркестр Нового Орлеана, Al Di Meola — кращий гітарист усіх часів за версією журналу Classic Rock, Charlie Haden — відомий контрабасист, володар трьох «Греммі», а також Bobby McFerrin — славнозвісний американський джазовий вокаліст, десятиразовий лауреат премії «Греммі».

Дуже затишний та, можна навіть сказати, сімейний захід відбудеться 27-30 червня у місті Ржищеві Київської області — Міжнародний еко-культурний фестиваль «Трипільське коло». Цей пропагує здоровий спосіб життя та збереження чистоти довкілля. Недарма девіз фестивалю: «Чиста вода — чисте життя». Цьогоріч обіцяють грандіозні святкування, адже фест збігається з поважною річницею — 120‑річчя з часу відкриття Вікентієм Хвойкою трипільської культури. Аби відвідати цей захід, доведеться викласти з кишені 220 грн.

І знову трохи мандрівки до столиці. Саме тут 6-7 липня відбудеться ще один етнічний фестиваль — «Країна мрій». Порівняно з іншими не дуже дорогий — 50 грн. за день. Тут можна почути виступи етно-гуртів з різних куточків України, а також Білорусі та Канади, чомусь навчитися на майстер-класах з танців і кобзарства. Певно, гарно, але знову ж таки — доведеться їхати до столиці.

І гарна новина для прикарпатців: наступний і один із наймасовіших українських фестів — «АртПоле-2013» — знову пройде у нас. А точніше 10-14 липня в селі Уніж Городенківського району. Він також платний — 250 грн. Зате тут можна взяти участь у найрізноманітніших майстер-класах, зробити щось своїми руками та почути хорошу музику від «Red Cardell», «НагУаль», «Йорий Клоц», «uSSSy», «Magiviz», «Napra», «Перкалаби».

Для поціновувачів важкого року у ті ж самі вихідні — 12-14 липня — у місті Дубно Рівненської області пройде найстаріший український рок-фестиваль «Тарас Бульба». В останні два роки й він став платним — 130 грн. за всі дні. Але обіцяють: «ВВ», «Кому вниз», «Перкалаба», Юлію Лорд та інших. Якщо рок-музики стане забагато, то можна відвідати старі форти у самому ж Дубно та в селі Тараканів, що неподалік.

Увага! 19-21 липня у селі Поповичі Мостиського району Львівщини відбудеться «Форт-Місія». Все дійство пройде у прикордонній зоні, біля руїн Перемишльської фортеці часів Першої світової війни. Лише раз на рік і лише під час фестивалю тут можна вільно ходити — без документів.

Далі «Форт-місія» плавно переходить у «Франко-фест», який відбудеться 26-28 липня у рідному селі Івана Франка — Нагуєвичі Дрогобицького району. Окрім музичної частини, яку складуть «Кораллі», «Рок-Н» та інші, буде цікава літературна програма.

Наступний етно-рок фестиваль — «Підкамінь», 7-11 серпня. Відбудеться він у однойменному селі Підкамінь Бродiвського району Львівської області. Детальної програми поки що нема, але можна згадати минулі роки — було досить непогано.

І нарешті — «Захід». Відбудеться він 16-18 серпня, у колишньому дитячому таборі в селі Родатичах, що неподалік Львова. Цей фестиваль також став одним із найпотужніших. Цього року музична програма буд представлена півсотнею музичних гуртів. Серед них: «Ляпис Трубецкой», «ВВ», «Скрябін», «SunSay», «Zdob Si Zdub», «Крихітка», «Сестри Тельнюк», Аліна Орлова, інші. Через це і вхід — 250 грн.

Отож, літо буде насиченим. Головне — не лінуватися, гарно все запланувати й таки відвідати пару класних фестивалів. Лише з одної простої причини — емоцій, вражень, позитиву від нових знайомств і хорошої музики вам має вистачити на цілий рік.

На «Арт-полі» — музика всюди

«Старе місто». Стадіон збирає меломанів

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.