Культура

Фестиваль українського кіно, або що бачимо у своєму люстеркові

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Що знаємо про сучасне українське кіно? Коли і де можемо його подивитися? Прізвища яких відомих кінорежисерів та кіноакторів звучатимуть з наших уст, коли хтось зненацька запитає? На жаль… 

 

І телевізійний, і прокатний телеекран захоплений. Національний кінофестиваль… гарно звучить, правда ж? А як вам таке: «Червоні сторінки українського кіно»…? Лячно, чи не так? І неправда, що бракує Україні талановитих кінорежисерів та кіноакторів! Насправді немає державницької політики, законів, які б свідчили про СПРИЯННЯ розвиткові українського кіно. Як не прикро, але це наше люстерко. Проте є небайдужі і це найголовніше!

75 українських фільмів, 50 з яких були запрошені на міжнародні фестивалі, а 25 — повернулися з нагородами. Це про щось свідчить? Усі 75 і 76?ий «Фуджоу», який написаний і знятий у нашому Биткові, мають змогу побачити франківці.

З 14 по 17 квітня за участю відомих українських режисерів та Михайла Іллєнка — дарунок для Івано-Франківська — Фестиваль Українського кіно «Карпатські роси». Організатором виступила обла­сна громадська організація «Поклик нації» за підтримки міського голови Віктора Анушкевичуса та Прикарпатського університету ім. В.?Стефаника.

Колекція фестивалю велика і різнопланова. Особливістю є те, що більшість фільмів зроблено зусиллями авторів. От, скажімо, фільм «Фуджоу», автором якого є один з трьох братів Іллєнків — Михайло, розповідає, що за сьогоднішніми мірками він коштує 5 млн. доларів. Фільм був гостем на сімох кінофестивалях, український глядач бачив його на телеекрані. Проте в жодному кінотеатрі його показу не було. У фільмі йдеться про незалежну людину, яка сама себе зробила.

14 квітня присутні у залі мали змогу побачити фільм «Відкрита ніч взимку» про те, як відбувався сам фестиваль. Починалося і закінчувалося все сходами — стрімкими і крутими… Ними можна підійматися вгору, а можна спуститися донизу, де 250 місць і копиця вражень та емоцій.

Дивитися про себе, дізнаватися про себе, знати своїх!

 

 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.